Novinky okolo Maců: nové modely jsou za dveřmi

S mílovými kroky blížící se vývojářskou konferencí WWDC uniká čím dál více informací o novinkách, které bychom zde mohli spatřit. Jednou z dalších informací, jež objevil server 9to5Mac, je update téměř celé řady Mac v současném portfoliu Applu.

Zatím co včera jste se dozvěděli o mnoha updatech softwarové výbavy Maců a iZařízení týkajících se OS X Mountain Lion a iOS 6, dnes se podíváme na zub hardwarové stránce.

Pokud si vzpomínáte, pak by Apple měl změnit design současného 15“ modelu MacBooku Pro. Ten by mohl získat tenčí profil podobný MacBooku Air a tím se zbavit optické mechaniky. Celá řada MacBooků Pro by mohla do vínku dostat HiDPI (Retina) displeje. Trochu se očekává i překvapení u designu současných iMaců, jenž byly vzhledově modernizovány naposledy v roce 2009.

Pokud by se naplnily dohady napsané na předchozích řádcích, aktualizací by prošly tři řady. Avšak zdroje serveru 9to5Mac tvrdí, že má dojít k aktualizaci čtyř řad.

Nastává teda otázka, zdali Mac mini anebo Mac Pro. Zatímco Mac mini prošel upgradem minulý červen a ve výbavě mu nechybí Thunderbolt i novější procesory, současný model Macu pro je bez větší aktualizace již necelý druhý rok. Nabízejí se dva scénáře – buď Apple vyčkává na novou řadu procesorů Intel Xeon (řady Ivy Bridge), anebo smutnější varinta, kdy dojde k ukončení tohoto profesionálního počítače.

Server MacRumors přitom přinesl zprávu o stahování všech současných modelů z oficiálních obchodů Apple Store ve Spojených státech. Dodávky objednaných Maců Pro nabírají zpoždění a data dodání se odsunují i o několik dní. Paprskem naděje však může být zmínka o speciálním „přesnočním“ tajemství, ke kterému dojde z noci 12. na 13. června (pokud ovšem nepůjde pouze o změnu dekorace obchodů).

Poslední nejaktuálnější zprávou je uniklý štítek z krabice pravděpodobného nového 13“ modelu MacBooku Pro. Ten ale přináší zklamání zvláště těm, kteří očekávali převratné novinky.

Podle něj totiž nový 13“ MacBook Pro vůbec nezíská HiDPI displej, naopak dojde ke standardní obměně procesoru – konkrétně Intel Core i5-3210M o taktu až 3,1 GHz s integrovanou grafikou Intel HD 4000, vylepšení RAM na rychlejší 1 600 MHz 4 GB DD3 a dvojici USB 3.0. Rozměry i rozlišení displeje zůstává stejné.

Pakliže jde opravdu o štítek ze skutečného modelu, naděje pohasly a všechny spekulace o HiDPI displejích vzaly za své. Pravdu zjistíme za nedlouho.

Zdroje: Apple Insider | 9TO5Mac | MacRumors

4 komentáře: „Novinky okolo Maců: nové modely jsou za dveřmi

  • avatar
    07. 06. 2012 (05:50)
    Trvalý odkaz

    Výměna za HiDPI u notebooku je velký zásah do celé konstrukce. Zásadně to ovlivní použitou grafickou kartu, grafické rozhraní software a především otázku výdrže baterií, což může mít v důlsedku vliv na hmotnost. Tohle nejde uspěchat. Očekávám, že k tomu dojde až přští rok při uvádění novinek. Tady jde jen obvyklý „facelift“ kvůli novým procesorům IveBridge. Nevěřím, že Sharp už má skutečně k dispozici rozsáhlou kapacitu výroby HiDPI displejů, kterou Apple požaduje. To není žádná sranda.

    • avatar
      07. 06. 2012 (07:02)
      Trvalý odkaz

      Mám obavu, že máte pravdu. Ale přiznám se, že displeje s vysokým rozlišením mě aktuálně zajímají nejvíce. Výkon aktuálních procesorů bohatě stačí, rozdíl mezi DDR3 1333 a 1600 MHz je pár bodů v benchmarku, v reálném provozu se rozdíl poznat nedá. Takže pokud nebudou HiDPI displeje, nemá upgrade IMO smysl.

      • avatar
        07. 06. 2012 (07:33)
        Trvalý odkaz

         Za sebe to mám úplně stejně – nebýt například Retiny v iPadu, také bych na ni z jedničky nepřešel…

  • avatar
    07. 06. 2012 (13:04)
    Trvalý odkaz

    Jedna z možností může být, že vyšší rozlišení bude jako možnost vylepšení, která není v základní nabídce. Tak už displej 17 palcového MacBooku dříve byl.

Komentáře nejsou povoleny.