MacBook Pro nové generace: Retina displej v novém těle s průduchy

Očekávání displeje s vysokým rozlišením vyřešil Apple tak trochu šalamounsky a vlastně v současné době jediným možným způsobem: představil nový MacBook Pro.

Než se pustíme do popisu novinky, rád bych vám doporučil další čtení k tématu, a to náš článek  nazvaný Proč dostal Retina displej pouze jeden model MacBooku Pro.

„MacBook Pro s Retina displejem“ –  tak přesně pod takto krkolomným názvem se skrývá zcela nový MacBook Pro, který jako první po mnoha letech přišel nejen se změnou vnitřních komponent, ale i celého provedení počítače.

Hlavním jmenovatelem provedených změn je tenkost. Počítač v zavřeném stavu je stejně tenký, jako MacBook Air v jeho nejširším bodě. Dá se říci, že zde Apple využil Unibody hliníkovou technologii na možné maximum. Tenké tělo si však vyžádalo několik kompromisů.

Tím asi nejméně bolestným kompromisem je osazení nového tenčího konektoru MagSafe 2, který od nynějška budou mít všechny jablečné přenosné počítače. Mnoha uživatelům to může přidělat vrásky – například těm, kteří používají některý s jablečných monitorů a chtěli použít v něm integrované napájení.

Dalším kompromisem je ztráta optické mechaniky (což však dnes již mrzí málokoho) a také odklon od standardních komponent. Zatímco v klasickém MacBooku Pro najdete standardní paměťové moduly v rozšiřujících slotech i pevný disk klasických rozměrů, zde jsou tyto komponenty integrovány na základní desku a jejich pozdější výměna nepřichází v úvahu. K dobru však musíme Applu přičíst fakt, že již v základní výbavě osazuje 8 GB paměti. Přiobjednat jde až 16 GB paměti, musíte to však udělat hned při objednávce.

K čemu ty díry?

Posledním viditelným kompromisem je návrat k chladícím otvorům, je již pořádně dlouho, kdy měly počítače Apple na spodní stěně jakékoli průduchy. Až doposud nebyly zapotřebí, nový MacBook Pro s Retinou však vše mění. Průduchy najdete po stranách v přední části. Nemusíte se ale bát, že by tudy počítač vyfukovat teplý vzduch. Nikoli, tyto průduchy slouží pro nasávání chladného vzduchu z okolí.

Proč tyto průduchy, když ještě tenčí MacBook Air bez nich vystačí? Za vším je nutno hledat Retinu. Tento displej má totiž větší spotřebu, než displej klasický, a tak potřebuje více energie. A aby Apple mohl zachovat stále stejnou sedmihodinovou výdrž na baterie, musel osadit patřičně velké akumulátory. Ty zde mají kapacitu 95 Wh a jsou namačkány na velmi malém prostoru. Z toho plyne jediné – při jejich nabíjení bude docházet jejich výraznému zahřívání a toto teplo je zapotřebí odvést. A to i v případě, že bude uživatel počítač používat se zavřeným displejem.

Apple tak poprvé musel v notebooku chladit nejen samotné komponenty, ale i akumulátory samotné. A tak přišly na řadu otvory i jejich umístění. Chladný vzduch je dvojicí ventilátorů v zadní hraně nasáván právě těmito otvory v přední části, proudí nejdříve okolo akumulátorů (čímž je ochlazuje), teprve poté kolem hlavních komponent a je vyfukován zadní části okolo kloubu displeje. Tak, jako doposud.

S čím přichází

MacBook Pro s Retina displejem přichází ve dvou konfiguracích, které se od sebe liší pouze nepatrně. Oba mají stejnou patnácipalcovou úhlopříčku, první pak přichází s procesorem Intel Core i7 s taktem 2,3 GHz, druhý s procesorem Core i7 s taktem 2,6 GHz. Oba procesory jsou čtyřjádrové a podporují dynamické přetaktování díky technologii Turbo Boost. Oba jsou také osazeny 8 GB paměti o rychlosti 1 600 Mhz.

První model má k dispozici 256GB SSD disk bez možnosti jiné volby, vyšší je osazen 512GB modelem s možností přiobjednat disk o velikost 768 GB.

Konektorová výbava čítá mimo zmenšeného napájecího konektoru také dva Thunderbolt porty, dva USB 3.0 porty, jeden sluchátkový výstup, jeden HDMI výstup i slot na paměťové karty s podporou SDXC specifikace. Bezdrátové schopnosti jsou standardní, Bluetooth 4.0 a dvoupásmová Wi-Fi 802.11n.

Retina a věci s ní související

Jako Retina označuje Apple displej s rozlišením 2 880 x 1 800 obrazových bodů, vyrobený IPS technologií a s úhlopříčkou 15,4 palce. O chod zobrazení se stará grafická karta nVidia GeForce GT 650M s jedním gigabajtem vlastní grafické paměti. Mimo samotného displeje grafická karta zvládá rozlišení až 2 560 x 1 600 bodů až na dvou externích displejích. Ty mohou být připojeny jak přes Thunderbolt port (porty), tak i přes nově osazený HDMI port.

Právě použití HDMI portu je u přenosného počítače Apple novinkou, například ale u Maců mini jej najdeme již několik generací. Tento výstup udělá radost především těm uživatelům, kteří potřebují na cestách připojovat prezentační projektory. Toto použití se dá předpokládat více, než připojování k televizi – tedy něco, co v příští verzi operačního systému dokáže nahradit integrovaná podpora pro AirPlay.

S Retinou to však bude v Mac OS X stejné, jako na iPadu. Zatímco operační systém je upraven a několik hlavních aplikací také, ostatní vývojáři budou muset své aplikace novému rozlišení přizpůsobit. Po nějakou dobu se tak budete setkávat s hrubým zobrazením grafických prvků starších aplikací stejně, jako to znáte z iPadu.

Konečně nějaká revoluce

Nový MacBook Pro s Retina displejem je moc pěkný revoluční skok kupředu, kterým Apple opět o něco málo uskočil konkurenci. Použití Retina displeje je hezké, ale vzbuzuje také mnoho otazníků.

Vezměte si, že v novém MacBooku Pro je osazen úplně stejný procesor a grafická karta, jako v klasickém MacBooku Pro. Jenže zatímco na novém se tato dvojice musí vypořádat s celkem 5 184 000 obrazovými body, tak na klasice má k pohánění „jen“ 1 296 000 bodů. Ano, musí ve stejný čas a při stejné činnosti zvládnou obsloužit o 3 888 000 bodů více. Tedy o čtyři megapixely více bodů. Kontrolní otázka přátelé: kdo bude v nativním rozlišení rychlejší, především pak ve hrách?

Nežeňte se tedy pro novinku bez rozmyslu, ale spíše si ji vyzkoušejte – nebo počkejte na naši recenzi, testovací kus již máme na cestě. Obáváme se totiž, že se bude opakovat efekt známý z iPadu 3, který je v mnoha činnostech pomalejší, než starší iPad 2. Oba stroje mají stejný procesor a iPad 3 má rychlejší grafiku a přesto je mezi nimi rozdíl v neprospěch Retiny. Bude tomu podobně i zde?

Z pohledu technologie ale není novým MacBookům Pro s Retinou příliš co vytknout (s výjimkou zmíněných drobností, jako je riziko většího zahřívání prostoru pro dlaně při nabíjení, apod.) a cenu lze spatřovat jako odpovídající použitým komponentům. V Česku je koupíte za 58 490 Kč nebo za 74 990 korun podle vybraného modelu. Je to hodně, nicméně morální životnost tohoto stroje dokáže tuto cenu z velké části ospravedlnit.

11 komentářů: „MacBook Pro nové generace: Retina displej v novém těle s průduchy

  • avatar
    12. 06. 2012 (09:27)
    Trvalý odkaz

    Vrásky nad MagSafe2 dokáže vyhladit redukce za pár korun.

  • avatar
    12. 06. 2012 (11:14)
    Trvalý odkaz

    MagSafe2 …. no nevim nevím, mít monitor s napájením, jeden doma, druhý v práci… asi bych vraždil… 

    • avatar
      12. 06. 2012 (15:00)
      Trvalý odkaz

      Proč se vystavovat nebezpečí trestního stíhání, když Apple má v Apple Store redukci z MagSafe na MagSafe2?

  • avatar
    12. 06. 2012 (13:55)
    Trvalý odkaz

    Pche, nejakej Magsafe. Za absenci ethernetu bych strilel. Ano, je redukce, ale ta se jaksi k notebooku teto kategorie (a ceny) moc nehodi.

    • avatar
      12. 06. 2012 (14:59)
      Trvalý odkaz

      Nojo, ale jak mají do notebooku, co je tenčí než zásuvka na ethernet, takovou zásuvku dát?

      • avatar
        12. 06. 2012 (15:27)
        Trvalý odkaz

        To at si resej trebas u Airu, ale „Pro“ model ohlodat o ethernet je zverstvo.

        • avatar
          12. 06. 2012 (20:14)
          Trvalý odkaz

          Já fakt nevím… tak zásuvka se tam prostě nevejde, mají tam udělat bouli? :) Z adaptéru USB 2.0 na ethernet bych asi taky u mbp nadšenej nebyl, ale s ohledem na rychlost tb mi adaptér tb/ethernet nepřijde jako problém.

          Navíc teda si ani nějak nedovedu vzpomenout kdy naposledy jsem svůj mbp připojil drátem k síti…

          • avatar
            12. 06. 2012 (20:55)
            Trvalý odkaz

            Tak ho nemeli ztencovat, to meli nechat Airu.

            Jinak ja pripojuju ethernet denne v kanclu(tam si jeste fixne umistenou redukci dovedu predstavit) a nekolikrat do mesice v prakticky polnich podminkach(tady ani omylem = nutnost tahat dalsi vergl sebou). Zkratka doufam ze az budu upgradovat MBP, ze si budu moct vybrat s built-in ethernetem.

  • avatar
    12. 06. 2012 (18:45)
    Trvalý odkaz

    Dobrá zpráva. Nezařízli Mac Pro. 

  • avatar
    13. 06. 2012 (06:10)
    Trvalý odkaz

    Ethernet rdukce není problém. Přeci se kvuli zastarale velkýmu konektoru nebudou brzdit ve vývoji. Přorovnání rychlosti s iPadem3 vs 2 je dost nekorektní protože iPad3 je naopak v mnoha aplikacích znatelně rychlejší než 2 právě díky lepšimu grafickému čipu. Příkladem za všechny je zpracováni videa a fotografií. A pokud je v nativním rozlišení někde pomalejší je to neznatelné. U Macbooku je tomu jinak pokud mají HW stejný. Tam bude rozdíl v rychlosti ale i obraze obraze. Tam už je třeba vybrat priority.

  • avatar
    13. 06. 2012 (06:15)
    Trvalý odkaz

    A ještě jsem zapoměl že iPad3 má větší RAM což také v mnoha případech zrychluje oproti 2.
    Chci tím řict že ne vždy je to spomalení u 3 které je minimální, ale také je to v některých případech zrychlení, které je slušně viditelné.

Komentáře nejsou povoleny.