Komletní shrnutí úvodní Keynote z WWD2012

Co všechno přinesla Keynote z úvodu vývojářské konference WWDC 2012? Pojďte se s námi podívat na srhnutí celého dvouhodinového bloku, při němž Apple představil mnoho zajímavých produktů a přinesl informace rozhánějící mračna spekulací.

Celou Keynote vtipně zahájil kdo jiný než Siri. Krom muzicírování v Garage Bandu se pokusila i o variaci na známý vtip „Kolik vývojářů je potřeba k zašroubování žárovky? Žáden. To je hardwarový problém.“ Dále utrousila narážky na konkurenční Android. Neodpustila si rýpnutí ani do Samsungu: „Jsem vážně zvědavá na nový Samsung. Ne ten mobil, ale ledničku…“

Poté se na scéně objevil Tim Cook. Oznámil, že jde již o 23. Keynote v pořadí. Doslova starší konferenci než část v hledišti přítomných vývojářů. WWDC má největší tradici. Letos se sjeli vývojáři z více než šedesátky zemí. Je plánováno 112 seminářů, které povede tisícovka inženýrů Applu.

Tip: již si můžete prohlédnout také originální videozáznam celého Keynote.

Jak Cook uvedl App Store jako nejlepší ekosystém pro aplikace na planetě (podobnými výrazy se Keynote jen hemžila) s 400 miliony registrovanými účty. K tomu disponuje 650 000 aplikací (225 000 vytvořených pro iPad). Což jej dělá se všemi přiřazenými kreditními kartami největším obchodem svého druhu. Dále Cook oznámil dosažení milníku 30 miliard stažení. Vývojářům bylo vyplaceno 5 miliard dolarů. App Store se nově rozrostl o 32 zemí do celkového počtu 155.

Protože se Apple zajímá o aplikace zlepšující kvalitu života i postiženým lidem, prezentoval video tematicky spojené. V němž si muž posteskne: „Bydlím vedle nádherného lesa, avšak nemohu se v něm procházet, neb bych nenašel cestu.“ Správně tušíte, že muž je slepý a právě díky iPhone může svůj sen naplnit. Lidé jsou z těchto nových životních změn nadšení. Další video ukazovalo využití iPadu při výuce anatomie.

Následující část Keynote se soustředila na zdůraznění spolupráce s vývojáři a jejich náplň tvorby. Neopomenut byl ekosystém, nástroje pro tvorbu aplikací. Ve videu se ještě mihla dívenka s matkou, která naznačovala důležitost iPadu při vývoji myšlení vnímaní dětí.

Poté Cook poděkoval a ke slovu pozval Philla Schillera. Ten hovořil o nové generaci hardware – MacBoocích Air a MacBoocích Pro.

MacBooky Air

MacBook  Air znamenal průlom ve vnímání notebooku. Logicky jej ostatní tvůrci začali kopírovat. Ale zjistili, že to není jen tak jednoduché. Apple proto nečeká a dělá další krok vpřed.

Nové MacBooky Air dostanou do vínku dvoujádrové procesory Core i7 nové architektury Ivy Bridge, až 8 GB RAM o taktu 1 60 0MHz a o 60 % rychlejší grafiku (integrovaná Intel HD 4000). Až 512GB SSD disky s dvojnásobnou rychlostí čtení (500 MBps), 2x USB 3.0 – zde Schiller dodal, že nechtěli žádný kompromis mezi jedním USB 2.0 a jedním USB 3.0 (otázka – proč o tom vůbec přemýšleli?) i 720p FaceTime kamera. Ti, kdož čekali retina displej, museli být zklamáni – rozlišení zůstává na 1366x768pixel u 11“ modelu. Cena od 999 USD (adekvátní v eurech, jenže mírné zdražení korunách – kurz k euru?). 13“ model rovněž zůstal u původního rozlišení 1440×900 pixel. Ceny obou vyšších konfigurací nečekaně klesly o celých 100 dolarů.

MacBooky Pro

A jak vypadají nové modely MacBooků Pro? Ve skutečnosti jsou tři, ale nepředbíhejme…

Opět se můžete těšit na procesory Core i7 architektury Ivy Bridge, avšak nyní čtyřjádrové varianty s Turbo boost až na 3,7 GHz. Neskutečný výkon, napadá mě otázka, kdo jej reálně využije?

Opět 8 GB RAM a grafická karta Intel HD 4000. 15“ model je navíc vybaven grafickou kartou od NVidie řady Kepler – konkrétně GeForce GT 650M s 1 GB VRAM (sledujete, jak až neuvěřitelně přesný byl únik informací?). USB 3.0 samozřejmostí. Výdrž i přes úspornější procesory zůstala na 7 hodinách.

Čekali jste na aktualizaci 17“? Marně, naopak se sedmnáctka potichu vytratila z nabídky. Čekali jste odstranění DVD mechaniky? Nedočkali.

A pak přišel třetí model, hvězda včerejší Keynote. Phil Schiller se na chvíli jal povídat o vývoji a zastarávání technologií. Optické mechaniky, Ethernet porty…

MacBook Pro nové generace

Náhle ukázal nový model – tenký 1,8 cm čili o čtvrtinu tenčí než běžný MacBook Pro 15“. Váha se zastavila na 2Kg. Retina! Rozlišení tohoto modelu čítá 2880×1800 pixel – tedy dosahuje hodnoty 220ppi. Displej má rovněž snížené odlesky, ačkoli nejde o matnou úpravu.

Phil prohodil: „Co ovšem s tak nádherným displejem?“ Samozřejmě, využití se nabízí samo. Vývojáři už rovněž pracují na aktualizacích svých aplikací – Final Cut Pro, Aperture, AutoCAD, Photoshop i hra Diablo III. Zde bych si dovolil komentář – současné MacBooky Pro hru nevytáhnou do plných detailů ani na běžných rozlišeních, jak tedy bude hra běžet na Retina displeji? Výkon GeForce s Kepler jádrem podává sice ohromující výsledky, jenže na tak obrovskou hustotu pixelů pravděpodobně stačit nebude. Uvidíme.

[HTML1]

Nový Retina MacBook Pro lze osadit až 16 GB RAM (bohužel, ta je napevno na základní desce, pozdější výměna tedy odpadá) a až 768GB velmi rychlým SSD. Dále ve výbavě nechybí čtečka SD(XC) karet, 2x USB 3.0, 2x Thuderbolt a nově HDMI. Výdrž baterie – znovu 7 hodin a údajně 30 dní ve stand-by režimu.

Displejem novinky nekončí – Phil ukázal i tenčí MagSafe 2 konektor. Hledáte Ethernet? DVD mechaniku? FireWire? Právě ony byly označeny za zastaralé, proto je v Retina MacBooku Pro nenajdete (ale můžete si je dokoupit ve formě redukce na ThunderBolt rozhraní). Zcela nový postup unibody výrobního procesu umožnil zapuštění displeje.

Ptáte se na cenu? V Česku 58 490 Kč za základní Retina model. Při pokročilé konfiguraci se lehce dostanete i nad 100 000 Kč.

OS X Moutain Lion

Další na řadu přišel OS X. Macům se velmi daří, konkrétně základna čítá 66 milionů uživatelů počítačů, což je trojnásobek oproti počtu před pěti lety. 26 milionů prodaných kopií OS X Lion. Windows 7 to údajně (zatím nemůžeme ověřit) trvalo dva a čtvrt roku.

Ačkoli OS X Mountain Lion přinese přes 200 nových prvků, v Keynote byl čas pouze na 8 z nich.

iCloud
125 milionů registrovaných uživatelů. Vše pohodlně synchronizováno mezi vašimi zařízeními. Navíc Apple uvede přímo upravené aplikace Messages, Reminders a Notes (Zprávy, Připomínky a Poznámky známé z iOS). Neopomene ani aplikace pracující s dokumenty v iCloudu.

Všechny knihovny dokumentů naleznete v klíčových aplikacích (Pages, Numbers, Keynote, Preview, TextEdit). Samozřejmostí je uvolnění SDK pro vývojáře.

Při demo ukázce dostaly prostor Pages a jejich úprava a synchronizace v zařízeních, nutno dodat – vše poměrně svižné. Pak ještě rychlá ukázka notifikačního centra. O novinkách jsme vás informovali minulý týden (režim Do Not Disturb).

Voice Dictation
„Budete mluvit na váš Mac, ať při používání Facebooku, nebo Microsoft Wordu,“ zazněla slova. Voice Dictation ovšem není plnohodnotná Siri, alespoň prozatím.

Nové Safari
Nyní můžete tweetovat přímo ze Safari a i jinak sdílet obsah. Podobně jako v iOS byla podpora zabudována přímo do systému OS X. Synchronizace záložek a historie přes iCloud na všechna vaše zařízení. Sjednocený adresní řádek a vyhledávácí řádek sklidil potlesk (myslelo jej publikum ironicky?).

Při práci s novým Safari byl zlepšen i uživatelský zážitek – plynulé scrolování, zoomování a další gesta. Pomocí jednoduchého gesta lze sdílet příspěvek přes Twitter a v Notifikačním centru lze spatřit příslušná oznámení.

Power Nap
Co takhle se starat o váš Mac ještě méně a věnovat ušetřený čas jiným věcem? Mac se při nabíjení bude nyní plně sám aktualizovat i zálohovat. Tato vychytávka bude dostupná pouze pro nové MacBooky Air a nové MacBooky Pro. Kvůli SSD?

GameCenter pro Mac
Multiplayer mezi všemi zařízeními ať iOS nebo OS X díky AirPlay. Následovala ukázka pár her, dostupných pro všechny platformy (zmlsané oko hráče poznamená, že lze poznat iOS hru přenesenou pod OS X).

Čínští uživatelé se mohou těšit na lokalizované služby. Nic zajímavého pro Evropana.

Cena OS X Mountain Lion? 19,99 USD a dle očekávání dostupnost již tento červenec. Pokud stále fungujete na Snow Leopardovi, můžete rovněž využít tohoto upgradu. To je dobrá zpráva. Macy zakoupené od včerejšího dne budou mít upgrade zdarma. A vývojáři by již měli mít verzi Golden Master (takže předpokládáme brzký únik na sdílecí služby).

iOS 6

Na začátek tradičně pár zajímavých čísel – 365 milionů prodaných iOS zařízení. 80% používá iOS 5 při srovnání s Androidem 4.0 majícím podíl 7% na nových i současných zařízeních. 84 ze 100 top aplikací zasílá push notifikace. To je 1,5 bilionu (anglický měrný systém trilion) dosud zaslaných notifikací! 140 milionů uživatelů iMessage, 150 miliard zaslaných zpráv. Miliarda nově každý den.

Podíl uživatelů Twitteru z iOS se ztrojnásobil. 10 miliard tweetů bylo z iOS 5 a 47% všech fotek na Twitteru rovněž.

Co se týče uživatelské spokojenosti – jasných 75% uživatelů je „velmi spokojeno“. Naproti tomu u Androidu je to méně než 50%. Každý rok od vydání původního iPhonu vychází nový iOS a letošek nebude výjimkou.

Nový iOS 6 přinese více než 200 vlastností (podobnost s OS X Mountain Lion čistě náhodná?).

Během osmi měsíců Siri vyřídila nespočet dotazů uživatelů. V iOS 6 přijde zdokonalená Siri, jenž „umí vše o sportu“. Vzápětí přišlo na ukázky právě z této oblasti. Krom toho lépe chápe kontext frází. „Najdi skvělé místo k večeři“ zobrazí mnohem více a lépe utříděných výsledků i recenzí z Yelp magazínu s nímž Apple uzavřel partnerství.

Siri se zajímá více o filmy. „Na dotaz jaké filmy hrají v Metreonu“ ukáže celý program tohoto kina. Na pouhý dotek uvidíte klidně i příslušný trailer.

Co více, Siri se dočká integrace do automobilů. BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler a Honda už pracují na integraci speciálního ovládání – podpora během 12 měsíců.

Potvrzena byla další uniklá informace – Siri přijde s iOS 6 na iPad. A přesně jak bylo odhadováno, pouze na třetí generaci.

Siri se dočkala mnoha skvělých vylepšení, avšak okem česky mluvícího uživatele stále postrádá význam. Nezbývá než doufat…

Další výraznou novinkou je integrace Facebooku kompletně do iOS 6, podobně jako u Twitteru. Samozřejmostí bude „lajkování“ aplikací v App Store. Skvělá věc bude zajisté synchronizace kontaktů. To se týká i Macu!

Telefonní aplikace rovněž doznala pár změn. Přibyla tlačíka „call me later“ (zavolej později) a „smart reminders“ (chytré připomínky), kdy při opuštění dané oblasti vám samy připomenou, že máte zavolat. V režimu „Do Not Disturb“ (Nevyrušovat) dojde k utlumení veškerých notifikačních jevů, jak jsme již informovali v předchozích týdnech. Nově můžete lépe spravovat příchozí hovory.

FaceTime již funguje přes běžnou mobilní síť (detaily neznáme, minimum bude zjevně 3G připojení). Došlo k propojení Apple ID s telefonním číslem.

Jiné novinky Offline Reading List. Smart App Banners – reklamy odkazující přímo na aplikace z webových stránek vývojářů.

Sdílený Photo Stream vám dovolí dát přístup známým k nasdíleným fotografií (otázka zdali chcete fotky sdílet i jinými cestami, než je Facebook, Flickr a podobně).

Rychlou ukázkou prošla i funkce VIP – upřednostňovaných kontaktů v Mailu i Messages.

Passbook – aplikace, jenž nabídne vaši databázi lístku ať do letadla, kina nebo třeba na koncert. Již v průběhu Keynote byla potvrzena například podpora dárkových poukazů ve StarBucks. Aplikace bude založena na QR kódech.

A konečně se dostalo také na mapové podklady. Apple chce vybudovat nové a provázanější mapy. Chce nabídnout co nejširšímu spektru uživatelů lokální vyhledávání (restaurace, kina, divadla a mnohé další body zájmu) a samozřejmě i dopravní vytíženost. Data budou od všech uživatelů iOS – proto se dočkáme aktuálních informací o situaci. Siri samozřejmě s novými mapami plně spolupracuje a tak není problém najít třeba nejlevnější benzínku ve vašem okolí. O 3D modelovaných mapách jste se mohli dočíst dříve, došlo v podstatě k potvrzení všech informací. Mapy v iOS 6 zvládají ovšem i navigaci (provázanou i se Siri).

iOS 6 se dočkají všichni majitelé iPhonu 3GS a novějších, iPadů od druhé generace a iPodů Touch od 4. generace.

Doslov

Dočetli jste až na konec našeho shrnutí z letošní zahajovací Keynote WWDC 2012. Co dodat závěrem? Překvapivě mnoho uniklých informací se ať v menší či větší míře naplnilo, pokud šlo o iOS 6, OS X Mountain Lion, ale i nové MacBooky Pro. Divoké spekulace týkající se iPhone 5 (nebo nového iPhone?) necháme klidně spát. Tento týden bude jistě patřit Retina MacBooku Pro, jež je určitě vizí nového moderního přenosného počítače. Zbavil se přebytečných portů a získal oslňující displej. Jen škoda RAM napevno k základní desce.

Čekali jste výraznější upgrade dalšího hardwaru? Pak vězte, že mimo hlavní Keynote opravdu přišly nové Macy Pro. Trochu jako vtip vypadá použití starší generace ATi Radeon HD 5770, když nové MacBooky Pro jsou osazeny výkonnými GeForce NVidiemi s architekturou Kepler. Aktualizace se dočkala i stanice AirPort Express. Nicméně Tim Cook slibuje, že opravdu obrovského updatu se tato řada dočká v příštím roce.

Nebojte se podělit se svými dojmy v komentářích pod článkem.

12 komentářů: „Komletní shrnutí úvodní Keynote z WWD2012

  • avatar
    12. 06. 2012 (06:40)
    Trvalý odkaz

    Vsiml si nekdo pomeru stran displaye u iPhonu na fotce? :-P

  • avatar
    12. 06. 2012 (07:08)
    Trvalý odkaz

    Ja jen nechapu, proc stale nechavaji u 13″ macbooku pro rozliseni 1280×800, proc mu nedaj aspon stejny jako 13″ Airu. Pro me by to byl jinak idealni pocitac…

      • avatar
        12. 06. 2012 (14:20)
        Trvalý odkaz

        Ale nie. Ved 1440:900 je to iste ako 1280:800. Uhlopriecka je tiez rovnaka, takze by to mohli pouzit.

          • avatar
            13. 06. 2012 (09:07)
            Trvalý odkaz

            :) no tak mate nekdo nejaky tip proc to tak je? Uz posledni dve generace cekam na 13″ macbook pro s lepsim displejem a porad nic :/

  • avatar
    12. 06. 2012 (11:47)
    Trvalý odkaz

    Sledoval jsem celou dobu tu prezentaci live a mapy byly ukázány na novém zařízení (pravděpodobně iPhonu)

  • avatar
    12. 06. 2012 (12:29)
    Trvalý odkaz

    Ach jo, ze všeho nejvíc jsem očekával aspoň mírné „omlazení“ řady iMacu. Zařizuji si kancelář a s iMacem jsem počítal téměř na jisto, ale teď jsem vcelku na vážkách, zda koupit stávající model nebo ještě nějaký ten čas vyčkat..

    • avatar
      12. 06. 2012 (13:50)
      Trvalý odkaz

      Pod vam aktualni model nevyhovuje, pak mozna pockejte – update by mohl probehnout nekdy okolo zahajeni prodeje ML, tedy tak v pulce prazdnin. Ale je to jen muj odhad bez zaruky…

      • avatar
        12. 06. 2012 (18:00)
        Trvalý odkaz

        iMac určitě dorazí v době jako poslední MacBook Air, přinejhorším začátkem září…

      • avatar
        12. 06. 2012 (18:11)
        Trvalý odkaz

        Jen pro zajímavost, odkud máš to tričko z fotky v SuperApple magazínu Knife, Stone, Paper, Lizard, Spok?

Komentáře nejsou povoleny.