Bližší pohled na Thunderbolt Gigabit Ethernet adaptér

Na letošní WWDC odhalil Apple nejen Retina MacBook Pro, ale rovněž i zajímavá příslušenství. Jedním z nich je bezesporu Thunderbolt Gigabit Ethernet adaptér. Redaktoři serveru ArsTechnica se mu podívali na zoubek.

Thunderbolt Gigabit Ethernet adaptér (dále jen TBGE) umožňuje využít jednu z pestré škály možností samotného Thunderbolt portu a v podstatě i nahradit stávající USB to Fast Ethernet adaptér. TBGE mohou využít majitelé všech Maců vybavených Thunderboltem (tedy včetně loňského Airu). Aktualizace Thunderbolt 1.2 software přinesla potřebné ovladače, ale zároveň působila na mnoha strojích Kernel Panic. Verze 1.2.1 tuto chybu později odstranila.

Mnozí se ptají, zdali v roce 2012 má smysl ještě Ethernetový port podporovat. Odpověď je nasnadě – ano. Ať na cestách, kdy narazíte na hotel bez WiFi, tak ve firmách preferujících kabelové připojení až po různé specifické případy (starší externí disky bez Thunderboltu). Navíc, najít chybu ve stávkujícím WiFi připojení je podstatně těžší úkol, než u kabelového kolegy.

Řečí čísel – teoretické rychlosti WiFi routek jsou někde okolo 54 – 450 Mb/s. Prakticky se pohybují velmi různě, avšak když máte celkem štěstí a dobré podmínky, můžete reálně dosáhnout okolo dvou třetin těchto rychlostí. Za to stará dobrá gigabitová kabelová přípojka, kterou najdeme téměř všude, poskytuje mnohem rychlejší spojení i lepší odezvu.

Redaktor ArsTechniky proto zkusil přenášet soubory pomocí TBGE mezi svými Macy. Šlo o přenos dat z MacBooku Pro do Airu. A zrychlení šlo opravdu poznat – po dobu přenášení dosahoval rychlostí 50 až 100 MB/s (tedy 400-800 Mb/s), což se blíží teoretickému maximu gigabitového spojení.

Při přímém odesílání souboru byla rychlost nižší od 45 do 65 MB/s, zde se projevil disk a jeho maximální přenosová rychlost. Když byl soubor uložen do diskové cache, probíhal přenos téměř konstantně okolo 100 MB/s. Dále bylo provedeno pár testů pomocí nástroje iperf, jenž dosahoval výsledků okolo 900 Mbps.

Starší USB to Fast Ethernet adaptér podporoval pouze 10 – 100 Mb/s Ethernet, díky omezení samotného USB. Optimalizace i možnosti Thunderboltu tento nedostatek zcela odstraňují, navíc jako bonus přidávají menší spotřebu (v klidovém režimu).

Rychlostní stránka se tedy ukázala na jedničku. Avšak adaptér ukázal i svou stinnou tvář. Vytížení CPU během testování pomocí iperf dosahovalo 37 % a až 70 % při přímém přenášení přes Finder.

Každopádně TBGE se svou cenou 799 korun tvoří velice zajímavé příslušenství. Pro uživatele staršího Fast Ethernet Portu pak jasnou volbu. Majitelé Maců s jedním Thunderboltem však budou postaveni před dilema – připojit monitor anebo si dopřát Ethernet?

7 komentářů: „Bližší pohled na Thunderbolt Gigabit Ethernet adaptér

  • avatar
    21. 06. 2012 (07:55)
    Trvalý odkaz

    Mě osobně by zajímala jedna věc. Lze vytvořit BOND mezi tímto thunderbolt adaptérem a integrovanou síťovou kartou? Byl jsem zvyklí z Macu Pro na toto nastavení síťových karet přinášející vyšší rychlost i spolehlivost přenosu. Po upgradu železa na iMac jsem bohužel odkázaný pouze na jednu šíťovku a je to znát. Proto přemýšlím, že bych jeden ze dvou TB obětoval tomuto adaptéru, jenže nechci dát 800 Kč bez jistoty, že to opravdu pojede.

    • avatar
      21. 06. 2012 (07:56)
      Trvalý odkaz

       Podle všeho by to fungovat mělo. Podíváme se na to v reálném testu, až bude toto příslušenství dostupné i u nás, díky za tip…

  • avatar
    21. 06. 2012 (09:05)
    Trvalý odkaz

    Když se připojím k Apple Thunderbolt Displayi, tak na něm Ethernet je.

      • avatar
        21. 06. 2012 (09:53)
        Trvalý odkaz

        Reagoval jsem na poslední větu článku: „Majitelé Maců s jedním Thunderboltem však budou postaveni před dilema – připojit monitor anebo si dopřát Ethernet?“

        • avatar
          21. 06. 2012 (10:55)
          Trvalý odkaz

          To bylo samozřejmě myšleno na majitelé jakýchkoliv jiných monitorů než právě onen Váš Apple Thunderbolt Display…

  • avatar
    21. 06. 2012 (13:36)
    Trvalý odkaz

    No právě :-( a USB 3.0 to Ethernet s podporou Mac aby člověk pohledal…

Komentáře nejsou povoleny.