Apple novinky: 24. týden [2012]

Co se zajímavého událo v minulém týdnu okolo jablečného světa, a vy byste neměli minout? Pojďme si zrekapitulovat ty nejzajímavější novinky.

Uděleny ceny za Apple Design Award 2012

V rámci konference WWDC Apple udělil ceny za nejlepší aplikace pro iOS a OS X. Vítězové obdrželi MacBook Air, iPad nebo iPod Touch a speciální trofej v podobě známé podobě kostky s logem Apple.

Vítězné aplikace po kategoriích:

Méně známé novinky v iOS 6

Krom hodně diskutovaných změn objevili vývojáři také ty menší, ale neméně zajímavé. Například nabídka Bluetooth se přestěhovala vedle Wi-Fi, zapínání a vypínání bude nyní mnohem rychlejší. Při aktualizaci aplikací už není vyžadováno heslo, pouze při nákupu. Navíc po zakoupení nejste přepnuti na homescreen, ale zůstanete v App Storu. Čerstvě stažené aplikace dočasně dostanou modrý proužek „Nové“. Posuvníky mění odlesky, Apple zde opět věnoval pozornost i nejmenším detailům.

S iOS 6 možná přijde samostatná Podcast App

Server AppAdvice si povšimnul změny v iTunes Storu – zmizely kategorie Audioknih, Podcastů a iTunes U. Ta se nabízí jakožto samostatná aplikace už od letošního roku. Podle interních informací spolu s uvedením nových iTunes Apple vydá zvlášť aplikaci i na Podcasty.

3D přelety v nových mapách iOS 6 hacknuty pro iPhone 4

Jak jistě víte, nové iOS 6 mapy nabízejí i 3D režim prohlížení z ptačí perspektivy. Oficiální dokumentace hovoří o podpoře pouze iPhone 4S, tedy žádného staršího modelu. Nyní se však objevil hack na ruské stránce iGuides, který dokazuje možnost využití i na starším modelu iPhone 4. Ačkoli je metoda komplikovanější a vyžaduje jailbreak, je jasné, že to některé uživatele nezastaví.

[HTML1]

Funkční Apple I vydražen za 375 000 USD

Zcela funkční model počítače Apple I, jednoho z 200 prvních počítačů prodaných Stevem Wozniakem a Jobsem vůbec, byl vydražen za 374 500 USD (7,5 milionu korun) v New Yorku.

Chystá Apple zvýraznění aplikací a knih nabízených zdarma?

Už dříve Apple zprovoznil „Free App of the Week sekc,“ která zvýrazňuje jednu aplikaci na iPhone a iPad. Ta je v týdenní akci (původně placená), nabízena po dobu akce zcela zdarma. Nyní se objevují náznaky, kdy by Apple mohl zprovoznit webové portály věnované právě sekci aplikací a knih zdarma. Napovídá tomu registrace dvou domén – freeonappstore.com a freeonibookstore.com. Ačkoli má firma tyto stránky ve správě, zatím na nich nenajdeme žádný obsah. Stránky byly zaregistrovány den po zahájení WWDC.

13“ Retina MacBook Pro letošní říjen?

Jistý analytik společnosti KGI Securities, Ming-Chi Kuo, předpokládá uvedení 13“ Retina MacBooku Pro tento říjen. Zdá se vám jméno povědomé? Je to ten stejný člověk, který v dubnu předpověděl ukončení výroby 17“ MacBooku Pro. Kuo předpokládá redesign nového modelu a upravení parametrů obdobně jako u patnáctky. Jeho analýzu podporuje odhalení výroby nových baterií do nespecifikovaného modelu MacBookPro10,2 (kódové označení), jenž byly objeveny 25. dubna v databázi jednoho z dodavatelů součástek. A jelikož 15“ MacBook Pro má štítek MacBookPro10,1 – mohlo by jít právě o nově chystaný model. Konec konců baterie v retinové patnáctce doznala rovněž navýšení kapacity.


Budoucí nabídka Applu podle Kuovy analýzy

Modernizované iMacy jsou možná již na cestě

Primare Labs poukázaly na benchmark dosud neuvedeného modelu iMac13,2 jenž byl doposud pokládán za zfalšovaný. Avšak právě tento server prohlašuje, že informace má ověřeny z interních zdrojů. Ačkoli Tim Cook vyvrátil aktualizaci iMaců příští rok, o tom letošním se nezmínil. Pokud si však dobře pamatujete, máme letos čekat skvělé produkty. iMac nebyl aktualizován už více než 400 dní (naposledy loni v dubnu). Ačkoli o nasazení Retina displejů se nemluví, hardware by měl být podobný tomu v MacBoocíh Pro – 4GB 1600MHz RAM, čtyřjádrové Ivy Bridge procesory o taktu až 3,4GHz. Zpoždění mohla údajně zapříčinit úprava displejů pro menší náchylnost k odleskům, podobně jako u Retina MacBooku Pro.

Při přístupu soukromých dat bude uživatel muset ručně udělit práva (iOS 6)

Po kauze s aplikací Path ukládající data bez souhlasu uživatelů na servery a nedávné kauze LinkedInu přesouvajícího data z iOS kalendáře v textové podobě na své servery byla věnována pozornost právě této oblasti. V OS X Mountain Lion Apple už vyžaduje ruční potvrzení při manipulaci s daty a nyní tato ochrana přichází i do iOS 6.

iTunes Match nově podporuje stahování a streamování písniček (iOS 6)

Ještě minulý rok se mnozí dohadovali, zdali je iTunes Match plně streamovací službou. Nyní se vše vyjasnilo – (alespoň v iOS 6) bude iTunes Match opravdu plně podporovat streamování. Přehrávání a stahování písniček probíhá naprosto synchronně na pozadí a do složky hudba se tedy nic neukládá.

[HTML2]

Světové servery recenzují Retina MacBook Pro

Nejznámější světové servery už mají nové retinové modely k dispozici a vydávají první recenze. Pokud umíte anglicky, doporučujeme například tyto:

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu