Mizí vám v Lionu místo na disku?

Operační systém Mac OS X patří mezi ty kusy softwaru, které si žijí vlastním životem a o vše potřebné se postarají sami. Čím méně do nich uživatel zasahuje a nahlíží pod pokličku, tím je spokojenější.

Spokojenější je totiž uživatel i operační systém.

K napsání tohoto příspěvku mě přimělo několik dotazů emailových i na sociálních sítích, jejichž autoři v posledních několika týdnech řešili skutečnost, že jim na pevných discích počítačů s operačním systémem Mac OS X Lion údajně záhadně mizí volné místo. Pojďme si tedy říci, oč jde.

Uživatel detektivem

Není bez zajímavosti, že drtivá většina z těchto uživatelů vlastní některý ze základních modelů MacBooku Air. Mají tedy počítač osazený nevelkým SSD diskem a k dispozici mají přibližně jen šedesát gigabajtů úložného prostoru. Něco vezme systém, něco data, něco aplikace a hle, na disku zbývá jen několik málo volných gigabajtů. Není tedy s podivem, že takový uživatel začne zbývající část volného prostoru bedlivěji hlídat. A jak zjistí, tak bez nějakého většího externího zásahu mu gigabajty z disku mizí přímo před očima. A uživatel panikaří.

Ve své snaze ověřit si své pocity, sáhne po některé z aplikací pro monitorování využití pevného disku. Sáhne tak například po aplikaci DaisyDisk, která mu jeho podezření potvrdí: na svém disku najde nějaké skryté místo, anglicky Hidden Space. Tajný skrytý adresář, který je den ode dne větší a do kterého se nelze Finderem proklikat. A je to tady, skutečně mu něco krade místo!

Uživatel tak pátrá po tom, co by to mohlo být. Napadá jej nepřátelský vir, problém spojený s SSD diskem (vždyť si přece problému všiml na Airu), mezivládní spiknutí i závažná chyba v operačním systému Mac OS X.

Nic není tak horké

A vidíte, za všemi těmito stresy je vlastně jen přehnaná starostlivost uživatele. Operační systém totiž vychází z jednoduché filozofie: pokud nějaké prostředky v počítači jsou, proč je nevyužít. Tento přístup nám přijde naprosto běžný u operační paměti, kterou systém využívá pro nejrůznější urychlování naprosto běžně a v případě, že je takto zabraná paměť potřeba pro běžnou činnost (běh aplikace), poslušně ji uvolní.

Když Apple avizovat v Lionu velké množství změn, nehovořil pouze o změně grafických prvků. Obrovské množství změn se odehrálo také pod pokličkou, kde fungují bez toho, aby uživatele o své činnosti nějak spravovaly. A jednou z těchto novinek je právě aplikace stejného přístupu i na pevný disk – pokud jej v počítači máme, proč nechávat jeho volný prostor ležet ladem?

Proč tedy systém opatruje na disku jakési skryté místo již víte z teoretického hlediska. K čemu jej však využívá v praxi? Zrychlení počítače jako u cache v paměti to nebude, hádáte správně. V tomto případě jde o část zálohovacího systému Time Machine, o takzvané Local Snapshots. Jde o zálohy operačního systému a aplikací, které systém provádí i v případě, že žádný externí zálohovací disk nemáte připojen. Zatímco ve Snow Leopardu zálohoval Time Machine pouze na tyto připojené disky, Lion zálohuje i na interní disk.

Výhoda je jasná – pokud jste na delší pracovní cestě a nejste v kontaktu se svým zálohovacím diskem a omylem si smažete některý z důležitých souborů, jste nahraní. Pokud však máte počítač s Lionem, máte jeho zálohu s sebou i bez toho, že jste se k zálohovacímu disku nepřipojili dva týdny. Proč tedy mít na počítači volné místo, když v něm můžete mít užitečná data?

Ale nemyslete si, Apple není hloupý a proto věci, které fungují bez vědomí uživatele, se o sebe umí i velmi dobře postarat. Stejné je to také u těchto záloh obývajících skryté místo, protože fungují úplně stejně, jako dočasné soubory v operační paměti. Tudíž pokud na disku začne skutečně docházet místo nebo potřebuje uživatel uložit větší soubor, systém poslušně odmaže nejstarší z těchto lokálních záloh tak, aby uvolnil dostatek místa. Naprosto bez problémů tak na disk, který vám hlásí 10 GB volného místa nahrajete 14 GB velký soubor.

Nešilte tak z toho, že na vašem disku zmizelo třeba 12 GB volného místa. Když bude potřeba, zase jej dostanete zpátky. Ale pokud přece jen chcete vytváření těchto lokálních záloh vypnout, otevřete aplikaci Terminál a zadejte do ní příkaz sudo tmutil disablelocal:

Ale není lepší nešťourat do věcí, které fungují?

38 komentářů: „Mizí vám v Lionu místo na disku?

  • avatar
    11. 04. 2012 (08:53)
    Trvalý odkaz

    Hmm, a jak se tedy dozvím, kolik mi zbývá volného místa na disku? Je někde ve Finderu info, kolik giga tyhle „zálohy“ zabírají? A mám na mysli nějaké user-friendly info.

    • avatar
      11. 04. 2012 (09:04)
      Trvalý odkaz

      Celý článek je přece o tom, že vás tohle nemá a nemusí zajímat :) A právě tyto dotazy jsou důvod, proč v Lionu je ve Finderu defaultně vypnut spodní stavový řádek v dřívějších verzích upozorňující na zbývající místo na disku. Finder zkrátka v případě, že místo skutečně nebude, ohlásí…

      Ale velikost by měla být vidět klasicky v jablko – o tomto macu – další informace – úložiště (Zálohy)…

      • avatar
        11. 04. 2012 (09:48)
        Trvalý odkaz

        Tak mohlo by mě zajímat, jestli na disk skutečně dokážu nakopírovat ty ripyy, které hodlám stáhnout a které se tváří jako větší, než zbytek disku, V podstatě je spíš divné, že Macox tenhle skrytý prostor při hlášení zbývajícího místa odečítá (když to uživatele nemá zajímat).

        • avatar
          11. 04. 2012 (18:45)
          Trvalý odkaz

          Přesně tak. Je to velmi zavádějící. To se moc nepovedlo.

        • avatar
          17. 05. 2012 (13:10)
          Trvalý odkaz

          To neni pravda, finder ukazuje volne misto bez zalohy. Disk utility, daisy a jine softy ukazuji volne misto po odecteni zalohy.

        • avatar
          17. 05. 2012 (13:10)
          Trvalý odkaz

          To neni pravda, finder ukazuje volne misto bez zalohy. Disk utility, daisy a jine softy ukazuji volne misto po odecteni zalohy.

      • avatar
        21. 04. 2012 (07:31)
        Trvalý odkaz

        tak to je mi uzasne…zachvilu mi apple ohlasi , ako rolls royce mali vo zvyku, ze udavat vykon je neslusne a povedia ze je „dostatocny“. ved ako ma laik vediet co znamenaju tie Mhz, GB…

        ako paci sa mi filozofia applu o co najjednoduchsom systeme, ale uz to dosahuje rozmery sebastredneho manierizmu, ked je uzivatel degradovany na uroven toho najhlupejsieho. ako taky sandboxing, absencia centralneho uloziska v iOS (aj ked drviva vacsina ludi to CHCE, pretoze vsetci, okrem tych co maju 3 roky, su z generacie pocitacovo gramotnych a takyto system je pre nich paradoxne intuitivnejsi)

        a to zrovna niesom ITckar. iba mam taky pocit ze ked si za neico zaplatim skoro 2000 eur, tak by som chcel mat aspon elementarny prehlad o takej veci ako je MIESTO NA DISKU. od takej informacie napriklad clovek odvija kolko este moze stiahnut, ci tie vsetky kamaratove fotky sa mu zmestia, atd atd. nehovoriac o tom ze je uzitocne mat asi tretinu disku (nie ssd) volneho pre bezproblemovy chod

        zacinam mat pocit ze napriek vsetkym komplikaciam za par rokov budem nuteny ist spat na windows a to velmi nerad. viry budu uz aj na macu, masovost sposobi level bugov  a dokonalost systemu manierizmus ked uz budu vymyslat ako vylepsit co sa vylepsit neda a iba to zhorsia (v urcitej miere lion)

        takze ak pani z applu nebudu vydavat paralelne aj OSX PRO, pre tu hrstku ludi co si este pamataju apple ako pocitace pre profesionalov, tak cau cau

  • avatar
    11. 04. 2012 (08:54)
    Trvalý odkaz

    Z jedny vety rozepsat celej clanek … good job! #tbb

  • avatar
    11. 04. 2012 (09:48)
    Trvalý odkaz

    Super článek.. 3 tydny jsem byl bez TM disku a zrovna si smazal omylem jednu věc..
    Mohl bych se pro příště zeptat, kde tu zálohu bez TM disku najdu – diky obnově.

    • avatar
      11. 04. 2012 (10:41)
      Trvalý odkaz

      Stačí vejít do prostředí Time Machine a uvidíte lokální zálohy (pokud není disk připojen)…

      • avatar
        11. 04. 2012 (12:08)
        Trvalý odkaz

        Když nemám připojen zálohovací disk, tak mi to napíše Nelze nalézt zálohovací disk.

  • avatar
    11. 04. 2012 (09:51)
    Trvalý odkaz

    Mne sa nedavno stalo ze mi mac nenastartoval a hlasil nejaku chybu. Uz si presne nepamatam znenie ale vydedukoval som ze nema dostatok miesta na disku co sa aj potvrdilo ked som pozrel cez instalacku sl. Pomohol iba format disku a obnovenie zo zalohy. Format som ale musel robit inak lebo ani instalacne dvd snow leoparda nebolo schopne naformatovat disk. Hlasilo ze je iba na citanie. Stalo sa mi to prvy krat v zivote a predpokladam ze je to kvoli lionovi. Dovtedy som nemal takyto problem tiez si strazim volne miesto na disku a bezne mam volnych cca 20-30 GB. Zahadne sa ale tieto GB stratili a pravdepodobne sposobili vyssie popisany problem. To zaplnenie pripisujem vyuzivaniu novych funkcii liona – hlavne resume kedze tato funckia si pravdepodobne tiez uklada pri vypnuti pocitaca data aby vedela po zapnuti aplikacie obnovit

    • avatar
      11. 04. 2012 (10:44)
      Trvalý odkaz

      – Lion používá trošičku jinou revizi HFS+ filesystému (velmi zjednodušeně řečeno), na který si SL netroufne sahat….
      – popisované chování nebude s tímto souviset, Local Snapshots vždy nechá cca 10 GB volného, nikdy nedoplňuje disk až po okraj. Tipnul bych to na zaseknutou nějakou aplikaci – co pamatuju, tak podobnou chybu měla například jedna z verzí Dropboxu. Nebezpečné jsou také dynamické disky virtuálního stroje, ty dokáží narůst o desítky GB velmi rychle…

  • avatar
    11. 04. 2012 (09:57)
    Trvalý odkaz

    To je prave to, ze vetsine lidi je to jedno. Viditelny filesystem je pro ne jen komplikace a Apple se snazi touhle cestou jit. Obecne mam po letech z Macu pocit, ze je designovan tak, aby se pouzival jen jednim zpusobem. Jakmile chcete neco delat jinak, treba knihovna iTunes na jinem disku, iPhoto na jinem disku apod, narazite na to, ze to sice jde, ale relativne komplikovane. Me tenhle pristup nevadi, ale kdo prijde z Windows a je zvykly, ze chce mit system prizpusoben, bude tim prekvapen.

    • avatar
      11. 04. 2012 (10:01)
      Trvalý odkaz

      Tak třeba například iPhoto je na jiné umístění knihoven připraven dobře a počítá i s tím, že jeden uživatel má knihoven více a při startu aplikací jednoduše volí tu správnou….

      • avatar
        11. 04. 2012 (13:28)
        Trvalý odkaz

        Neznáte nějaký program, který byl zálohoval např. knihovnu Aperture z jednoho externího disku na druhý? V systému asi nic takového není, že?

        • avatar
          11. 04. 2012 (20:08)
          Trvalý odkaz

          Umi to primo Aperture, nejsem nyni u compu a z hlavy si to nepamatuji.

          • avatar
            12. 04. 2012 (21:28)
            Trvalý odkaz

            tak jsem se na to podíval, v aperture jsem nic nenašel, ani google nepomohl. Mohl byste upřesnit jak na to? Chtělo by to něco jako Time Machine z disku na disk- verzování a ukládání pouze změn. Jenže TM je tak jednoduchý, že tam nejde nastavit prakticky nic.
            Takto mě napadá jediná možná záloha a to celou knihovnu vždy přepsat.

          • avatar
            13. 04. 2012 (07:34)
            Trvalý odkaz

            Velmi vyhovovaly do doby, než se moje Aperture library rozrostla na 150GB. Za chvilku mi nebude zbývat nic jiného než ji ukládat na externí disk.

          • avatar
            13. 04. 2012 (07:38)
            Trvalý odkaz

            Z pohledu Time Machine je velikost knihovny irelevnatní přece, ukládá pouze provedené změny, nikoli pokaždé celu knihovnu jako celek. Knihovna Aperture není jeden jediný soubor, ale jen adresář obsahující další soubory a adresáře…

          • avatar
            13. 04. 2012 (09:27)
            Trvalý odkaz

            Špatně jste mě pochopil resp. Jsem to špatně napsal. Těch 150GB mi zabírá knihovna Aperture na interním HDD, zálohuje se přes TM na 1TB externí HDD. Brzy už nebude místo na interním HDD, budu tak nucen přesunout knihovnu na druhý ext. HDD-data musím mít pro můj klid na dvou médiích. A tady nastává problém zálohy, o který se už TM bohužel nemůže, alespoň si to myslím, postarat.

          • avatar
            13. 04. 2012 (09:32)
            Trvalý odkaz

            Pokud to chápu správně: máte strach, že pokud přesunete Aperture knihovnu na externí disk, že jej Time Machine nebude zálohovat?

            Pokud ano, tak vás mohu uklidnit. Pokud nepůjde o disk síťový, ale klasický externí disk naformátovaný jako HFS+, bude Time Machine jeho obsah zálohovat automaticky hned po jeho připojení k počítači (půjde-li o jiný disk, než na který TM zálohuje, pochopitelně)…

          • avatar
            13. 04. 2012 (15:24)
            Trvalý odkaz

            Díky moc.. vše co stačilo bylo formát na hfs+(zapoměl jsem na to), v TM pref. vybrat disk..tak applovsky jednoduché. díky

            (koukám, že dalši response by byl jedno písmeno na řádek)

      • avatar
        11. 04. 2012 (13:28)
        Trvalý odkaz

        Neznáte nějaký program, který byl zálohoval např. knihovnu Aperture z jednoho externího disku na druhý? V systému asi nic takového není, že?

  • avatar
    11. 04. 2012 (10:03)
    Trvalý odkaz

    Prvy problem je, ze to nefunguje ani trochu spolahlivo, Lion uvolnuje miesto pomalsie ako treba, takze sa mi casto stavalo, ked som kopiroval na disk data, ze system vyhlasil informaciu o nedostatku volneho miesta na disku, dokonca sa kopirovanie prerusilo, lebo aplikacia bola informovana systemom, ze toto miesto skutocne nie je (aj ked Finder ukazoval niekolko GB volneho miesta). Ani info o „volnom mieste“ Finder nezobrazoval spolhalivo, niekedy zobrazoval realne volne miesto, niekedy realne volne miesto + local backups – proste chaos.

    Druhy a este vacsi problem je, ze do local backups, aj ked su logicky spojene s Time Machine, sa uklada VSETKO co vymazete, teda aj data, ktore maju vynimku v TM.

    Funkciu som po par mesiacoch trapenia vypol. Na to o ako citlivu oblost ide, nefunguje ani transparentne ani spolahlivo.

      • avatar
        14. 04. 2012 (06:01)
        Trvalý odkaz

        Kedze pouzivam 10.7.3, mozem zodpovedne prehlasit, ze to opravene nie je…

  • avatar
    11. 04. 2012 (12:06)
    Trvalý odkaz

    teda vlado tohle si budu muset precist vickrat, jestli ty nas nesidis .-) ja teda timemachne nepouzivam ale… no du si to precit jeste jednou .-)

  • avatar
    11. 04. 2012 (13:19)
    Trvalý odkaz

    To už jsem se také párkrát divil, vždy jsem to dával za vinu RAM. Mám 8gb a přesto si další ukládá na disk. A to uvolňování, ať už záloh nebo paměti není dokonalé, už několikrát mi při importu fotek do Aperture vyskočila hláškla, že není volné místo. Uvolnil jsem tedy paměť např. přes Váš FreeIt! a najednou žádný problém.

  • avatar
    12. 04. 2012 (12:12)
    Trvalý odkaz

    Pokud chcete smazat ty zalohy na internim disku tak jednoduse vypnete TM na minutu a pak zase zapnete, overit kolik mista vam zaloha zabira lze kde jinde nez v about this jepko>storage.

  • avatar
    13. 04. 2012 (09:57)
    Trvalý odkaz

    “ Ale není lepší nešťourat do věcí, které fungují? “

    A jak pak mám vědět že fungují, když nevím proč místo ubývá? Na pravdy typu „Apple ví co dělá a dělá to dobře“ a „Nejlepší operační systém na světě“ se určitě spolehnout nedá.

  • avatar
    04. 11. 2012 (21:14)
    Trvalý odkaz

    Když zadám do terminálu ten příkaz, chce to heslo. Ale to heslo mi tam nejde zadat. Prostě to nic nedělá ať píšu jak chci. Čím to?

    • avatar
      04. 11. 2012 (21:26)
      Trvalý odkaz

      Ale jde – prostě ho napište a stiskněte Enter. Že to nic nedělá (tj. že nevidíte žádná písmenka) je správně, tak to má být…

Komentáře nejsou povoleny.