Apple novinky: 15. týden [2012]

Co zajímavého se událo v patnáctém týdnu roku 2012? Podívejte se na výběr událostí, které stojí za vaši pozornost.

Apple připravuje další vylepšení Final Cut Pro X

Profesionální střihací aplikace Final Cut Pro X se stává opět o něco profesionálnější. Apple ji brzy vydá další update této aplikace, která přidá podporu pro editaci vícekanálového zvuku, duálního náhledu, zásuvné moduly pro MXF a podporu pro RED kamery a několik dalších, blíže neupřesněných, profesionálních nástrojů.

Sharp začal s masovou produkcí displejů s Retina rozlišením

Podle informací serveru IDG News začala továrna Sharp se sériovou produkcí nového displeje s ultra-vysokým rozlišením vyráběným technologií IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide). Původně se počítalo, že Apple tyto displeje využije především v novém iPadu, nicméně vyráběné úhlopříčky toto spíše vyvracejí. Zdroje z továrny totiž hovoří o tom, že z výrobních linek prý sjíždějí také patnáctipalcové displeje s rozlišením 2 880 x 1 800 obrazových bodů.

Naopak Intel ve svých materiálech, jak upozornil server Liliputing, počívá s větším nástupem Retina displejů do počítačů až v roce 2013 a hovoří o notebookových úhlopříčkách 11″ (rozlišení 2 560 x 1 440 bodů), 13″ (2 880 x 1 800 bodů), 15″ (3 840 x 2 160 bodů) a jedné 21″ úhlopříčce pro stolní počítače typu vše v jednom (rozlišení 3 840 x 2 160).

Apple si drží třetí pozici mezi výrobci počítačů v USA

Skupina Gartner vydala data prodejů osobních počítačů za první čtvrtletí letošního roku. Apple se drží na třetí příčce s tržním podílem 10,6 procenta, což představuje nárůst oproti stejnému čtvrtletí loňského roku o 3,8 procenta. Svůj tržní podíl posílil pouze první HP (podíl 29 procent s nárůstem o 6,6 procenta), zatímco ostatní hráči ztráceli. Nejvíce je propad viditelný u Aceru, který meziročně spadl o 25,9 procenta.

I procesory v nové Apple TV mají dvě jádra

Zjistilo se, že i procesory osazené v nové Apple TV obsahují dvě procesorová jádra, jako je tomu v iPadu. Na rozdíl od tabletů je ale jedno z těchto jader přímo ve výrobě vypnuto. Zjednodušeně se dá říci, že v Apple TV jsou tak procesory původně určené pro iPad, které však v důsledku výroby vykazují vadu na jednom z jader, a proto je toto jádro zneaktivněno. To snižuje náklady na výrobu a i výkon jednoho jádra je pro potřeby Apple TV dostatečná.

Současně také vyšlo najevo, že nové procesory A5X jsou vyráběny 32nm technologií, zatímco předchozí verze byly vyráběna 45nm technologií. Díky tomu se zvyšuje výtěžnost z jednoho plátu křemíkového waferu a současně klesá také energetická spotřeba samotného procesoru a také stoupá jeho výkon.

V novém iPhonu může být čtyřpalcový displej

Objevily se informace, že by se v novém iPhonu mohl přeci jenom objevit displej se čtyřpalcovou úhlopříčkou (doposud má iPhone úhlopříčku tři a půl palce). Apple toho prý dosáhne ne zvětšením šířky telefonu, ale jeho délky – displej tak bude výrazně širokoúhlejší, než doposud, jeho šířka tak zůstane stejná a jen se „protáhne“ do výšky. Hovoří se o rozlišení 1 152 x 640 bodů, zatímco současný displej nabízí 960 x 640 bodů. Tuto informaci přinesl server The Verge.

Líbil by se vám vyšší displej v iPhonu?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

2 komentáře: „Apple novinky: 15. týden [2012]

  • avatar
    16. 04. 2012 (08:25)
    Trvalý odkaz

    Tomu formfactoru u nového iPhone bych spíše nevěřil… 

  • avatar
    21. 04. 2012 (14:03)
    Trvalý odkaz

    podle mne je zbytecnost cpat do iPhone vecsi display a nemyslim ze sa apple bude opicit po konkurenci sucasna uhlopriecka 3,5″ je dostacujuci kdyz budu chtit vecsi display trebars filmy atd tak mam na to iPad,telefon je telefon a ne televizor pro beznou praci mi iPhone vihovuje,a neverim ze Apple bude cpat do telefonu vecsi display nez je ten soucasny,myslim si ze budou pracovat na necem jinem nez resit velkost displaye ale comu verim je ze budu pracovat na dizajnu a rychlosti telefonu myslim ze bude tensi a min 2x rychlejsi nez soucasny iP4s ale kazdopadne jsem na to zvedavej a nejaka velkost displaye ma nebude trapit soucasna velkost mi uplne vihovuje

Komentáře nejsou povoleny.