Apple novinky: 12. týden [2012]

Co zajímavého se událo ve dvanáctém týdnu roku 2012? Podívejte se na výběr událostí, které stojí za vaši pozornost.

Apple přestal schvalovat aplikace používající UDID

Podle informací serveru TechCrunch začal Apple vracet vývojářům k přepracování ty aplikace, které pracují s unikátním identifikačním číslem každého iOS zařízení, s tzv. UDID. Serveru tuto skutečnost potvrdilo hned několik vývojářů takto postižených aplikací.

Apple na tuto skutečnost vývojáře upozorňoval s předstihem, přesněji řečeno společně s uvedením operačního systému iOS ve verzi 5. Apple k tomuto kroku přistoupil po všeobecném tlaku na zvýšení zabezpečení soukromí uživatelů jeho mobilních produktů.

Současné rozhraní Apple TV již jednou neprošlo

Bývalý zaměstnanec Applu, Michael Margolis, ve svém tweetu uvedl, že současné grafické rozhraní použité v novém updatu softwaru pro přehrávač Apple TV Apple již před pěti lety zkoušel. Tehdy jej však přímo Steve Jobs smetl ze stolu, protože se mu nelíbilo.

Později Margolis dodal, že v současné době již není v Applu nikdo, kdo by řekl „ne“ špatnému designu a nevzhledným náhledům. Samotné reakce zákazníků nejsou ani převážně pozitivní a ani převážně negativní.

Na druhou stranu však v historii Applu nebylo výjimkou, že návrh, který Steve Jobs při první prezentaci smetl ze stolu, později po jeho dotažení do finální podoby nejenže povolil, ale dokonce jej nazval za nejlepší. A není důvod se domnívat, že tomu v tomto případě mohlo (či přesněji řečeno „by mohlo“) být.

iOS 5.1 se velmi rychle rozšiřuje

Uživatelé málokteré mobilní platformy tak rychle využívají možností nové verze operačního systému, jako právě uživatelé produktů od Apple. Sám Apple tato data příliš často neprezentuje, proto se musíme spolehnout na data od vývojářů aplikací. Jedním z nich je David Smith, autor aplikace Audiobooks. Aplikace se týdně stáhne v přibližně 100 000 kopií jak v placené, tak i bezplatné verzi a statisticky tak jde o poměrně reprezentativní vzorek.

Podle jeho informací byl podíl nového iOS 5.1 ještě 6. března 0 %, zatímco již 21. března přešlo na tuto verzi systému celých 61 procent zařízení. To je za dva týdny opravdu zajímavé číslo, především ve srovnání s konkurencí – aktuální verzi systému Android ICS verze 4.0 totiž za pět měsíců od uvedení používá pouze 1,6 procenta uživatelů. Nemělo by to být v případě systému zaklínajícího se volnou dostupností spíše naopak?

Příští iPhone přijde na podzim

Po představení iPadu se nám rozjíždějí spekulace o iPhonu. Ten je logicky očekáván na podzim tohoto roku, aby Apple stihl finančně velmi zajímavé předvánoční období. Neočekává se žádné převratné zvětšování celého přístroje, tedy především v pohledu na obrazovku, která má být stále stejná. Mimo to se však hovoří o podpoře rychlého LTE mobilního internetu (což je velmi pravděpodobné, aby i iPhone měl stejnou datovou výbavu, jakou má iPad) a novém „micro dock“ rozšiřujícího konektoru. Zde jsme trochu obezřetní, protože zpráv o změně systémového konektoru jsme v historii zaznamenali pěkných pár desítek a žádná z nich se nestala skutečností.

Apple pokračuje v implementaci HiDPI podpory

Již v červenci loňského roku jsme vám přinesli první informaci o grafickém režimu HiDPI (více se o něm dozvíte v tomto článku), který umožní snadné provozování současných aplikací operačního systému OS X na displejích s rozlišením odpovídajícím označení Retina. A podle informací serveru ArsTechnica tohoto režimu pokračuje i nadále.

V připravovaném systému Mountain Lion totiž nejenže lze tento režim aktivovat podobně, jako v případě Liona, ale systém již v aplikacích začíná přecházet i na grafické prvky uzpůsobené pro Retina rozlišení. Zřejmě tak nejsme daleko od doby, kdy v noteboocích od Apple brzo začneme vídat také displeje s tak velkým rozlišením, že jejich jednotlivé body vůbec neuvidíme.

V Česku se začal prodávat nový iPad

V pátek byl ten den, kdy se v deset hodin dopoledne začal v Česku prodávat nový iPad. Nejvíce šly na odbyt modely s 32 GB a 64 GB úložnou pamětí, nejmenší zájem byl o 16GB verze. Toto rozvrstvení zájemců je logické vzhledem k prostoru, který zabírají samotné aplikace i operační systém a my v redakci doufáme, že tyto prodejní výsledky budou pro Apple dostatečným důkazem toho, co říkáme již dlouho: kapacity současných iPadů by měly být dvojnásobné.

Při rozhodování, zda nový iPad zakoupit nebo zda se vám na něj vyplatí přejít z vašeho staršího modelu pak mnohým z vás pomohly naše zkušenosti s touto novinkou.

Finální verze čtečky Publero pro iPad ve schvalovacím procesu

Finální a na základě informací od uživatelů testovací verze zcela přepracovaná verze aplikace Publero, jejíž prostřednictvím můžete elektronicky číst mimo více než 300 českých a slovenských novin a časopisů také náš SuperApple Magazín, byla v minulém týdnu předána do schvalovacího procesoru společnosti Apple. Doufáme, že jej již velmi brzy najdete v App Store právě na svém iPadu.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu

4 komentáře: „Apple novinky: 12. týden [2012]

  • avatar
    26. 03. 2012 (09:36)
    Trvalý odkaz

    Jak je na tom Publero a Retina na iPad3?

Komentáře nejsou povoleny.