Co stojí za názvem Mountain Lion a proč bude možná zdarma?

Možná mnohem více, než představení příští verze systému OS X, nás překvapilo jeho jméno. Jak je to tedy ve skutečnosti s oním “Horským Lvem”?

Pokud se vyznáte v historii operačních systémů společnosti Apple a současně se trochu orientujete v zoologii, jistě vás kódový název nové verze systému překvapil.

Pro ostatní se sluší vše vysvětlit: anglický název Mountain Lion totiž představuje kočkovitou šelmu s latinským názvem Puma concolor, kterou u nás známe spíše pod názvem Puma. A název Puma nám není neznámý, protože se pod ním skrývá nám známý operační systém Mac OS X 10.1 Puma, který přišel na trh 25. září roku 2001.

Proč tato zajímavá shoda? V případě Applu by bylo bláhové si namlouvat, že by mělo jít o naprostou náhodu nebo šlendrián. Nikoli, při volbě názvů je Apple více než pečlivý a postupuje velmi systematicky. Volbou de-facto shodného kódového jména se tak snaží upozornit na jistou podobnou obou systémů.

Jaká je historie Mac OS X 10.1 Puma? Krátce si ji shrňme a uvidíte, že teď přijde to zajímavé. Mac OS X 10.1 byla opravná verze původního systému Mac OS X 10.0, která byla vydána velmi krátce po zveřejnění systému Mac OS X 10.0 Gepard. Není tajemstvím, že verze 10.0 byla velmi nepovedená a teprve 10.1 ji posunula na použitelnou úroveň. A další zajímavost: 10.1 Puma byla všem uživatelům systému 10.0 distribuována zdarma

Pokud si připustíme, že Apple nezvolil název Mountain Lion náhodně, pak nám tímto názvem říká vlastně následující:

  • Mountain Lion je povýšení Liona (analogie k Leopard -> Snow Leopard)

A současně nám na základě historických události naznačuje:

  • Mountain Lion je opravné vydání Liona stejně, jako Puma opravovala Geparda
  • stejně, jako byla Puma k dispozici zdarma všem s Gepardem by mohl být i Mountain Lion zdarma pro uživatele Lionu

A ještě jedna drobnost zde nahrává záměrné volbě tohoto jména. Možná jste si všimli, že od verze 10.8 začíná Apple používat označení systému jako „OS X“ a nikoli „Mac OS X“ jako doposud. Z toho jde chápat, že tento systém chápe Apple jako začátek nové řady. A stejně byl za začátek nové generace považována ve své době také až Puma. Opět se nám kruh Puma – Mountain Lion – Puma krásně uzavírá.

No nezní to logicky?

Dodatek závěrem: více se o systémech Mac OS X 10.0 a 10.1 dozvíte v tomto našem historickém článku.

33 komentářů: „Co stojí za názvem Mountain Lion a proč bude možná zdarma?

  • avatar
    17. 02. 2012 (07:16)
    Trvalý odkaz

    Puma v roce 2011?? To se mi moc nezda.

  • avatar
    17. 02. 2012 (07:19)
    Trvalý odkaz

    Jo. A teď ještě něco o UFO nad Prahou, nějakém únosu marťany a tajných amerických základnách v Krkonoších. To jsou taky přínosné články. Konspiraci zdar.

  • avatar
    17. 02. 2012 (07:24)
    Trvalý odkaz

    “ OS X“ a nikoli jako „Mac OS X“ jako doposud. “ – Doufám, že to neznamená OS X pro ne-Apple zařízení.

    • avatar
      17. 02. 2012 (12:03)
      Trvalý odkaz

      A ja dúfam, že áno. Rozšírilo by to systém, čo by znamenalo zlepšenie podpory služieb a aplikácií. Čo je na tom zlé?

      • avatar
        18. 02. 2012 (13:07)
        Trvalý odkaz

        Steve by se obracel v hrobě kdyby k tomu došlo. V minulosti to byla obrovská chyba, těžko ji znovu zopakují. Akorát to zkrátili, stejně jako iPhone OS.

        • avatar
          19. 02. 2012 (15:39)
          Trvalý odkaz

           no nevim :-/ v minulosti ale nebyly ani intel macy… ted kdyz by apple mohl treba nadiktovat vyrobci presnou specifikaci konfigurace (mozna i nejaky vyhrady k designu produktu) se kterou by mel narok na licenci prodeje pocitace s os x… lidi si na os x zvyknou a pri dalsim nakupu ho budou chtit zase. pokud ho prodejce nedoda pujdou pro apple primo… :-/
          no uvidime, od te doby co jozo snedl ponozku kvuli prechodu z power PC na intel si nejsem jistej nicim

    • avatar
      03. 05. 2012 (16:08)
      Trvalý odkaz

      iPhone + iPad nejsou MACy, tak mozna proto…

  • avatar
    17. 02. 2012 (07:29)
    Trvalý odkaz

    poviseni liona to ano, ale stejne jako snow za penize, sice za par kacek ale ne zadarmo

  • avatar
    17. 02. 2012 (07:45)
    Trvalý odkaz

    No tak to jste mě potěšili. Jestli to tak doopravdy bude tak vedení ještě porát myslí v pořádku. A vysvětlovalo by to proč nebyla na představení Keynote. Nevýte jestli byla na na představení Pumy konference ?

  • avatar
    17. 02. 2012 (08:22)
    Trvalý odkaz

    Snow Leopard byl povýšením Leoparda a také zadarmo nebyl (byl ale levný), obdobné to bude i u Lionů. Nejsem v zoologii příliš zběhlý, a v jejich anglických názvech vůbec, ale tuším, že jsou limitováni počtem existujících přívlastků k Lionu, aby tam udrželi ten message, že je to „jen“ vylepšený Lion.

  • avatar
    17. 02. 2012 (08:34)
    Trvalý odkaz

    Upřímně řečeno mi přijde jako nepravděpodobné, že by Mountain Lion byl zdarma. Myslím, že současný Lion a Gepard mají co do „nepoužitelnosti“ od sebe dost daleko. Navíc už se objevují seznamy zařízení na které se ML nebude moct instalovat. Ale pokud skutečně Apple zavede roční update cyklus, bylo by milé, aby se změnila cena za update třeba na 9.99$ jako je tomu u iPod touch a update iOS. 29.99$ roční poplatek za aktuální verzi by byl trochu drsný. 

    • avatar
      17. 02. 2012 (12:53)
      Trvalý odkaz

      Ale tak 30USD 1 x za rok člověka, který si mohl dovolit koupit Maca asi nezabije :-) Pořád je mi to milejší než celá licenční politika u Microsoftu… A navíc update je možnost, ne povinnost…

    • avatar
      19. 02. 2012 (10:11)
      Trvalý odkaz

      Ony se updaty u iOS na iPod Touch platí? 

      • avatar
        19. 02. 2012 (18:08)
        Trvalý odkaz

        pokud si vzpomínám tak minimálně při přechodu na iOS 3 i iOS4 se platilo, u iOS 5 jsem to nesledoval

  • avatar
    17. 02. 2012 (09:37)
    Trvalý odkaz

    Tento článok mi prišiel ako keby vznikol v hospode po troch pivách :)

  • avatar
    17. 02. 2012 (11:39)
    Trvalý odkaz

    Jenom drobnůstka, druhové jméno se v latinském názvosloví píše s malým písmenem, čiže Puma concolor. Jsem to ale hnidopich :-)

      • avatar
        18. 02. 2012 (16:27)
        Trvalý odkaz

        To neměla být výtka, jen zpřesnění. O Tvé erudici v jiných oborech než taxonomii jsem se mohl už mnohokrát přesvědčit :-)

  • avatar
    17. 02. 2012 (11:43)
    Trvalý odkaz

    Jinak si myslím, že dvojice Lion – Mountain Lion souvisí spíš s Leopard – Snow Leopard, než s Gepardem a Pumou. Čili bych očekával placený upgrade. Ale zajímavý postřeh a nápad to je :-)

  • avatar
    17. 02. 2012 (14:25)
    Trvalý odkaz

    Taky si myslím, že by to mělo být zdarma a cyklus vydávání aktualizací bude do budoucna zcela jistě roční. Vede mě k tomu ale jiná úvaha. Klíčovou službou Applu pro nadcházející desetiletí bude zcela jistě iCloud (to je fakt, který tak prezentuje sám Apple). Aby ale mohli implementovat nové funkce iCloud, potřebují vydávat příslušné aktualizace OS. U iOS to není problém, protože cyklus aktualizací je již roční a je k dispozici všem uživatelům zdarma. OS X se zkrátka potřebuje synchronizovat s aktualizační strategií iOS, dobrým příkladem je fakt, že podpora iCloud synchronizace dokumentů s iWork dnes na iOS běžně funguje, zatímco majitelé desktopových verzí mají smůlu. To je ale zásadní limitující faktor pro adoptování celé služby. Navíc je nelogické, že uživatel iPhonu za $500 má k dispozici vyšší úroveň služeb než uživatel Macu za $1000 a víc. Byla by to také velká konkurenční výhoda vůči Microsoftu, protože upgrady Windows nikdy zdarma nebudou. Apple totiž na rozdíl od Microsoftu neživí prodej softwaru, ale především prodej obsaho (iTunes) a hardwaru.

  • avatar
    17. 02. 2012 (15:08)
    Trvalý odkaz

    Mě z toho článku teda logicky vyplývá, že Lion stojí za hovno :)

  • avatar
    17. 02. 2012 (20:20)
    Trvalý odkaz

    :-) Zajímavé úvahy, zajímavá diskuze :-) Asi takhle, nemyslím si že budoucí povýšení Liona na M.Liona má co dočinění s gepardem a starou pumou (10.1).Krok applu je spíše logické povýšení Liona o funkce, které jsme si tak nějak přáli a doufali, že již právě v Lionovi budou, iCloud zatím nenabízí až tolik vymožeností a neni to náhrada za všemi milovaný dropbox, na který si nahráváte, synchronizujete a třeba i zálohujete všechny své dokumenty, multimédia atd. a spousta uživatelů to očekávalo i od iCloudu a to se brzy může změnit-apple podle mého 10.7 vyladil jako systém velmi dobře, jen nestihl už tak dobře doladit integrovanou službu iCloud a všechny ty nové „iOS fičurky“ co byly nyní ohlášeny do 10.8 
    Mac OS X Lion mám jinak rád a neztotožňuji se s uživateli, kteří na něj nadávají a vrací se zpět ke snow leopardovi… nechápu :-) Změny, které Lion doznal o proti s.leopardovi jsou k lepšímu (chce to občas zapojit hlavu a zapřemýšlet, proč se tohle změnilo a proč tohle zůstalo).

    Tohle mě pobavilo – “ OS X“ a nikoli jako „Mac OS X“ jako doposud. “ – Doufám, že to neznamená OS X pro ne-Apple zařízení.
    Appsmania – A ja dúfam, že áno. Rozšírilo by to systém, čo by znamenalo zlepšenie podpory služieb a aplikácií. Čo je na tom zlé?

    No to by bylo opravdu zlé :-))) a veškerá filozofie Applu by šla tak trochu do kytek, né to se opravdu nestane, zlepšení služeb ?? podpory?? aplikace?? :-))) Proč je mac os x tak stabilní, spolehlivý, vyjmečný??? Hardware jde ruku v ruce se softwarem a kdyby Apple přemýšlel tak jako uživatel Appsmania – nikdy by nebyl exkluzivní a úspěšnou společností jakou bez pochyby je.

    • avatar
      23. 02. 2012 (02:24)
      Trvalý odkaz

      Jen tak mimochodem co se tyce toho hw, tak os x bezi stabilne a bezproblemu na cemkoli, sice po upravach ale jede, takze to neni o hw ale o systemu, os x je unix, stejne jako linux jede bez problemu na cemkoli muze i os x, unixove systemy nemaji bohuzel problem s hw protoze k nemu pristupuji jinak jak takovej win a proto os x pobezi skvele na jakekoliv skladacce

  • avatar
    18. 02. 2012 (08:57)
    Trvalý odkaz

    Doufám že bude zdarma a budu moct něco dobrýho nainstalovat míst mé hloupé visty.

  • avatar
    19. 02. 2012 (15:19)
    Trvalý odkaz

    ohledne toho vynechani mac v nazvu systemu me napada teda katastrofictejsi scenar, komentoval sem to ted u slovaku, nebude to mac os x protoze uz to nebude operacni system jen pro mac ale bude to os x i pro obycejny PC. apple rozesle vyrobcum specifikace co ma ten dotycnej pocitac (asi vyhradne booky, protoze do stolnich kramu uzivatele jeste lezou) obsahovat a mozna i jak ma vypadat, a pokud to vyrobce akceptuje dostane licenci na pouziti os x… a zacne to.
    fuj :-/

    ps. a microsoft se na to vykasle uplne a zacne se venovat tomu co mu de nejlip, xbox a  kinect :-)

  • avatar
    21. 02. 2012 (20:34)
    Trvalý odkaz

    Lidičky neblázněte. Odstranění Mac z názvu systému neznamená možnou podpora non-Apple PC, ale sbližování s iOS. Pokud si dobře pamatuji, tak s touto „politikou“, náznaky Apple začal už u 10.7, kde odstranil slůvko Mac, kde to šlo.

    Hezky si to napsal Vláďo. Mám rád podobné články i když jde o teoretické úvahy, jsou podloženy fakty a toho si vážím. Oproti „renomovaným“ článkům na serveru toho o kterém nesmíme mluvit. :)

  • avatar
    23. 02. 2012 (02:31)
    Trvalý odkaz

    Jen at je os x i na non apple jefine dobre, celkem dost lidi ma mnohem nabusenejai sestavy nez apple nabizi, mac pro je prilis drahy a xeony nepodavaj takovy vykon jako core i7 , n avic ne kazdej chce vse v jednom takze nema ani moc na vyber, a navic by bylo lepsi mit stabilni bezproblemovy system na jakemkoli pc nez pouzivat wokna, os x je proste nejlepsi system tak proc jej nepouzivat vsude, zvlast kdyz to bezi na cemkoli, podle meho nazoru by system nemel byt omezovany na hw, a pro apple by to bylo jedine dobre, notebooky ma zatim stale nejkvalitnejsi ze vsech, stolni pc zase tak ne, apple by se prodaval stale bez ohledu zda system pobezi i na non apple, dyt apple stoji jak pc , ma navic kvalitni lcd, takze to ve finale vyjde stejne jak pc, takze ja jsem pro rozsireni os x i na non apple, kvalitni system by mel byt co nejrozsirenejsi

  • avatar
    23. 02. 2012 (02:31)
    Trvalý odkaz

    Jen at je os x i na non apple jefine dobre, celkem dost lidi ma mnohem nabusenejai sestavy nez apple nabizi, mac pro je prilis drahy a xeony nepodavaj takovy vykon jako core i7 , n avic ne kazdej chce vse v jednom takze nema ani moc na vyber, a navic by bylo lepsi mit stabilni bezproblemovy system na jakemkoli pc nez pouzivat wokna, os x je proste nejlepsi system tak proc jej nepouzivat vsude, zvlast kdyz to bezi na cemkoli, podle meho nazoru by system nemel byt omezovany na hw, a pro apple by to bylo jedine dobre, notebooky ma zatim stale nejkvalitnejsi ze vsech, stolni pc zase tak ne, apple by se prodaval stale bez ohledu zda system pobezi i na non apple, dyt apple stoji jak pc , ma navic kvalitni lcd, takze to ve finale vyjde stejne jak pc, takze ja jsem pro rozsireni os x i na non apple, kvalitni system by mel byt co nejrozsirenejsi

Komentáře nejsou povoleny.