Steve Jobs rezignuje z pozice generálního ředitele Apple

Tim Cook byl jmenován generálním ředitelem a Steve Jobs zvolen předsedou představenstva.

CUPERTINO, Kalifornie – 24. srpna 2011 – Představenstvo společnosti Apple oznámilo, že Steve Jobs rezignoval z pozice generálního ředitele společnosti. Novým generálním ředitelem představenstvo jmenovalo Tima Cooka, který dosud vykonával funkci provozního ředitele společnosti Apple. Jobs byl s okamžitou účinností zvolen předsedou představenstva a Cook rovněž zaujme místo v představenstvu.

„Stevova mimořádná vize a vedoucí schopnosti zachránily Apple a dovedly ho do pozice nejinovativnější a nejhodnotnější technologické společnosti světa,“ řekl za představenstvo společnosti Apple Art Levinson, předseda představenstva společnosti Genentech. „Steve má lví podíl na úspěchu společnosti Apple, do které se mu podařilo přitáhnout a inspirovat neskutečně kreativní zaměstnance a prvotřídní manažerský tým. Ve své nové funkci předsedy představenstva bude Steve nadále přispívat k činnosti společnosti Apple svými jedinečnými postřehy, kreativitou a inspirací.“

„Představenstvo má naprostou jistotu, že Tim je správným kandidátem na našeho nového generálního ředitele,“ dodal Levinson. „Tim za 13 let ve službách společnosti Apple dosáhl výjimečných výsledků, prokázal mimořádné nadání a zdravý úsudek ve všem, co dělá.“

Jobs svou rezignaci předložil představenstvu dnes a důrazně doporučil, aby představenstvo uskutečnilo jeho plán následnictví a jmenovalo generálním ředitelem Tima Cooka.

Cook jako provozní ředitel dosud zodpovídal za veškerý mezinárodní prodej a aktivity společnosti včetně řízení celého dodavatelského řetězce společnosti Apple, obchodních aktivit, služeb a podpory na všech trzích a ve všech zemích. Také šéfoval divizi Macintosh společnosti Apple a hrál klíčovou roli v rozvoji vztahů se strategickými prodejci a dodavateli, přičemž se mu podařilo zajistit flexibilitu nezbytnou na čím dál náročnějším trhu.