Milion instalací Mac OS X Lion prodáno za první den

Apple se pochlubil, že za první den prodeje nové verze operačního systému Mac OS X Lion bylo prodáno milion kusů.

Tato nová verze systému je dostupná pro všechny prostřednictvím Mac App Store, což jejímu rychlému rozšíření pomohlo. Stále však nejde o nijak závratná čísla a spíše nenaplňují naše očekávání. Vzhledem k množství Maců schopných přechodu na Mac OS X 10.7 není milion kusů nic závratného: vždyť jen za poslední čtvrtletí letošního roku  prodal Apple čtyři miliony nových Maců.

To ukazuje především na opatrnost nových uživatelů, z nichž většina vyčkává na první zkušenosti ostatních uživatelů s touto novinkou. V první den o zveřejnění totiž systém instalovali především tzv. Early-adopters uživatelé: tedy takoví, co musí mít každou novinku za každou cenu. A bráno z tohoto pohledu je milion uživatelů tohoto typu za první den pro Apple dobrou vizitkou. Vždyť který jiný výrobce se může chlubit milionem uživatelů, kteří koupí „zajíce v pytli“…

Přešli jste na Mac OS X Lion?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

21 komentářů: „Milion instalací Mac OS X Lion prodáno za první den

  • avatar
    22. 07. 2011 (07:49)
    Trvalý odkaz

    V první den o zveřejnění totiž systém instalovali především tzv. Early-adopters uživatelé: tedy takoví, co musí mít každou novinku za každou cenu. // No já nevím, já rozhodně nechci mít každou novinku doma za každou cenu, ale vzhledem k tomu, že právě cena je nízká a distribuce tak jednoduchá, tak jsem si řekl, proč, ne? (btw. to slovo „především“ tam vidím, nebojte ;))

    • avatar
      23. 07. 2011 (19:15)
      Trvalý odkaz

      the same here. ak by stal obvyklu cenu, tak by som teda pockal. ale povedal som si, ze vsak naco budem cakat, prinajhorsom nainstalujem 10.6. 

      ono clovek moze citat milion blogov, ale osobny zazitok je o niecom inom. myslim ze naozaj ta cena bola na tom najpodstatnejsiaa nebol to az tak zajac v pytli, kedze kazdy vedel ze je to stary dobry OSX obohateny o funkcie ktore nam uz boli predstavene. musim povedat ze vysledok je asi presne taky ako som si predstavoval.bral som to asi tak ako pravidelny update iOS, ktory kazdy tiez robi skoro automaticky cca hned vtedy co vyjde a nerobi sa okolo toho take halo. 

      ale na smutnejsiu notu: lion sa mi paci, UI je podla mojho gusta minimalistickejsie (az na otrasny iCal), fulscreen je super a mission control je najvac. ale este nevysli vsetky updaty na aplikacie, takze mnoho z nich mi zatial nefunguje.

      neprijemne, ale neberiem to ako vadu systemu, ale jednoducho si musim pockat. kedze sa nikam nenahlim (mam aj PC a pracujem v robote), tak je to zatial v pohode, nenastala situacia ze by som si buchal hlavu o stenu. to by sa stalo ak by system nejak spomalil, alebo sa vyskytol nejaky bug ovplyvnujuci chod celeho pocitaca (tak napr. moj krasny novy mid 2010 MBPro akurat obsahoval internu chybu s grafickou kartou a neprebudzanim zo spanku, ktora sa odstranila az updatom osx o nejaky ten mesiac neskor. to sa nastastie tu nedeje a musim celkom pogratulovat apple.

      negratulujem ale vyvojarom, najma adobe a google, ktori zjavne iba teraz zistili ze je nejaky lion. alebo, v lepsom pripade vsetci horlivo pracuju na vyraznych updatoch podporujucich full screen, autosave a versions. v tom pripade si rad pockam

  • avatar
    22. 07. 2011 (08:22)
    Trvalý odkaz

    MBP pouzivam i jako pracovni nastroj, takze si radeji pockam na otestovani od dobrovolniku :)

    • avatar
      22. 07. 2011 (09:04)
      Trvalý odkaz

      MBP je i můj jediný prac. nástroj. taktez se ale radim mezi dobrovolniky a muj prechod byl ok.
      (jediny problem byl VPN keria. ale vyreseno betaverzi)

    • avatar
      22. 07. 2011 (09:04)
      Trvalý odkaz

      MBP je i můj jediný prac. nástroj. taktez se ale radim mezi dobrovolniky a muj prechod byl ok.
      (jediny problem byl VPN keria. ale vyreseno betaverzi)

  • avatar
    22. 07. 2011 (08:22)
    Trvalý odkaz

    MBP pouzivam i jako pracovni nastroj, takze si radeji pockam na otestovani od dobrovolniku :)

  • avatar
    22. 07. 2011 (08:58)
    Trvalý odkaz

    Čekám na reedem kód z up-to-date. 

  • avatar
    22. 07. 2011 (09:13)
    Trvalý odkaz

    Mac os x lion jsem instaloval hned první den a druhý jsem ho odinstaloval.Nešel mi připojit siťový disk přes afp,smb,ftp.

    • avatar
      22. 07. 2011 (10:06)
      Trvalý odkaz

      NAS mají s Lionem problém, protože Lion nově vyžaduje některé funkce NetTalk 2.2, který většina NAS ještě nemá, je třeba počkat, až výrobci příslušných síťových disků vydají aktualizace firmware. Fungovat nebudou především zálohy TimeMachine. Např. Netgear ale už minimálně beta verzi nového firmware vydal. WD pokud vím slibuje aktualizaci na půlku srpna. U ostatních výrobců nevím.

      • avatar
        22. 07. 2011 (13:52)
        Trvalý odkaz

        Stejně je na tom i Synology…už mají nový beta firmware pro svoje NAS. Ale i tak mi po upgradu na Lion funguje bez problémů se Synology smb (afp přestalo fungovat)…

  • avatar
    22. 07. 2011 (10:02)
    Trvalý odkaz

    Síce si myslím, že taký early-adopter som, ale pri Lione som si počkal až na finálnu verziu a pozeral som podrobne všetky recenzie beta a GM. 

  • avatar
    22. 07. 2011 (10:03)
    Trvalý odkaz

    Byl jsem překvapen, že už funguje iCloud synchronizace pro ty, co mají iOS5 B3 bez nutnosti být v Mac dev programu. Stačí stáhnout a nainstalovat iCloud beta a v preferences/mail se připojit k iCloud účtu.

    Kdo má kvůli iOS5 iTunes 10.5 B3 tak ho je nutné přeinstalovat stejnou verzí.Blbnul taky někomu Hyperspaces? V Lionu už je nepořebný, ale než jsem ho odstranil způsoboval pravidelně co 1 sekundu přepínání aktivního okna na nektivní..Jinak systém mi připadá svižnější, asi díky animacím.

  • avatar
    22. 07. 2011 (10:06)
    Trvalý odkaz

    Já jsem systém nainstaloval hned jak to šlo. Na tom že systém stáhlo „jenom“ milón uživatelů první den možná může i zpožděné rozesílání mejlů o tom že už se dá Lion stahnout. Zaregistroval jsem se u Apple ale mejl mi přišel až 21. 7. v 10:48, to už jsem ho měl dávno nainstalovaný.

  • avatar
    22. 07. 2011 (11:06)
    Trvalý odkaz

    Jenom milion stažení :) V každém případě je to nejrychleji prodávaná verze Mac OS X v historii, takže to asi takový neúspěch není. Píšete, že jenom za poslední čtvrtletí se prodalo 4 miliony nových Maců, bohužel většina jejich uživatelů o Lionu vůbec neví, protože je to nezajímá. Podle technických blogů jde o velkou událost, ale technické blogy čte mizivé procento populace, zbylá většina si koupí počítač a v lepším případě do něj v následujících 4 – 5 letech stahuje maximálně bezpečností aktualizace (a většina ani to ne). Na novou verzi systému pak přejdou ve chvíli, kdy si kupují nový počítač.

  • avatar
    22. 07. 2011 (11:26)
    Trvalý odkaz

    Já zůstanu u Snow Leoparda je to pro mě ultimátní systém, Lion mě ničím nepřesvědčil

  • avatar
    22. 07. 2011 (11:54)
    Trvalý odkaz

    Naistaloval jsem hned první den, vše funguje bezvadně, počítač se neuvěřitelně „opět“ zrychlil (jako při přechodu z Leoparda)…jak to ten Apple dělá? :) …oceňuji hlavně full screen zobrazení aplikací na mém 13ti palcovém monitoru – dobrý tah! Ovládání gesty je prostě geniální! Jedno velké plus – Apple nezapomněl na magic mouse, takže všechna gesta se dají využívat…hlavně konečně odpadá použití Magic Preferencis pro zrychlení ukazatele přes zmiňovanou myš – což ve Snow leopardu opravdu jinak nešlo…doporučuji stáhnout, vyzkoušet a užívat si – za ty prachy! :)

      • avatar
        22. 07. 2011 (14:53)
        Trvalý odkaz

        23,99€ což je za hubičku :-D

  • avatar
    22. 07. 2011 (12:59)
    Trvalý odkaz

    tak taky hned prvni den, problem nebyl, nejvic se mi libi mail, ical a expose nove, 
    rolovani jsem musel vypnout, resp. dat jak na snow leopardu, neslo mi na to si zvyknout
    finder me zklamal, neb jsem cekal ze tam konecne najdu taby a full screen mod nejde, nahlasilo mi to jen inkompatibilitu aplikace dropbox, jinak dobra vychytavka je lauchpad

  • avatar
    22. 07. 2011 (14:09)
    Trvalý odkaz

    Také jsem instaloval hned večer po uvedení. Dříve jsme museli min. 14 dní čekat na DVD v českých obchodech. Tento způsob nákupu je pohodlný. Také cena je super. (nevím kolik stojí Widle, ale určitě to bude více jak 1000 Kč.  Zatím jsem velice spokojený a pociťuji zrychlení celého MB :-)
    T

Komentáře nejsou povoleny.