iRig Mic: kvalitní mikrofon pro každého hudebníka [Zkušenosti]

Moderní mobilní zařízení s operačním systémem iOS lze díky bohaté nabídce softwaru proměnit v podstatě v cokoli. Může je proměnit v mobilní rekordéry nebo efektové boxy, s jejich vestavěnými mikrofony si však příliš efektů neužijete. Proč tedy nesáhnout po mikrofonu externím?

K testu jsme dostali mikrofon iRig Mic od společnosti IK Multimedia. Do jejího portfolia patří mnoho zařízení pro muzikanty a je tvůrcem například skvělého řešení pro připojení elektrické kytary právě k iOS zařízení. A testovaný iRig Mic patří do stejné rodiny zařízení.

Samotné zařízení se skládá ze samostatného mikrofonu s pevně připojeným kabelem o délce dva metry. Kabel je zakončen redukcí, do které můžete připojit sluchátka pro příposlech a jejímž prostřednictvím se celé zařízení připojuje k mobilnímu zařízení. Mimo této sady najdete v prodejním balení ještě držák na mikrofon a koženkovou tašku uzavíratelnou prostřednictvím zdrhovadla.

[HTML1]

Na těle mikrofonu nenajdete žádné ovládací prvky s výjimkou volby citlivosti. Ta je reprezentována prostřednictvím jednoduchého přepínače se třemi polohami – snadno tak operativně nastavíte vhodnou citlivost pro konkrétní situace.

Zprovoznění mikrofonu je velmi jednoduché: stačí jej pouze zapojit do sluchátkového konektoru. Podporovány jsou iPhony, iPody touch i iPady bez rozdílu modelu. Ihned po zapojení je mikrofon funkční a můžete jej využít například se systémovou aplikací pro záznam zvuku, nebo jej použít pro telefonní hovory. Pokud však chcete něco více, sáhnete jistě po App Store a poohlédnete se zde po zajímavých aplikacích.

Přímo IK Multimedia doporučuje použít tři aplikace: VocaLive, AmpliTube a iRig Recorder. iRig Recorder je pokročilejší zvukový zápisník, taková obdoba moderního diktafonu. Jednotlivé záznamy jsou členěny podle dnů a lze jej exportovat několika různými metodami, mezi kterými zaujme především možnost přímého uploadu na FTP server nebo použití lokálního Wi-Fi sdílení.

VocaLive je aplikace určena pro zpěváky a nabízí možnosti úpravy hlasu, jako je například přidání ozvěny, opravy špatných tónů a mnoha dalšími. Díky této aplikaci můžete snadno nahrávat svůj zpěv a díky současnému výstupu napojit iPhone přímo na studiovou aparaturu: iOS tak použijete jako realtime efektovou krabičku.

Aplikace AmpliTube je primárně určena především pro záznam kytary nebo basy a aplikace kytarových efektů. Vytvořenou stopu pak můžete dále použít například v GarageBandu nebo jiné hudební aplikaci.

Ovšem nemusíte být muzikantem, abyste si mikrofon iRig Mic opravdu užili. Můžete jej použít jen pro karaoke a pobavení přátel, pro tvorbu vlastních podcastů nebo rozhovorů. A pokud máte iOS zařízení vybavené kamerou, můžete společně s mikrofonem pořádat také videorozhovory – délka kabelu je dostatečná i pro toto použití.

Naše zkušenosti s mikrofonem jsou velmi dobré. Masivní kovové tělo je příjemné pro úchop, mikrofon dobře sedí v ruce. Kvalita záznamu je na vysoké úrovni a výrazně překonává vestavěné mikrofony nejen v iOS zařízeních, ale také ve velkých Macích. Mnoho stolních mikrofonů dodávaných k počítačům za podobně vysoké částky se podobně kvalitním zvukem také nemohou chlubit.

Mikrofon iRig Mic připojitelný k mobilním zařízením s operačním systémem iOS je skvělý pro všechny, kteří potřebují nebo chtějí zaznamenávat zvuk bez ohledu na důvod. Prodejní cena 1 390 korun včetně daně z přidané hodnoty plně odpovídá tomu, co za ni dostanete.

Mikrofon k testu zapůjčila společnost Disk Multimedia.