Vše nejlepší, Apple!

Ano, dnes je tomu přesně třicet pět let ode dne, kdy Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili společnost Apple.

Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne prvního dubna 1976 založili Apple v „garáži“. Zcela podle jednoho z nejčastějších klišé amerických startupů.

Jobs určuje dodnes politiku Apple, i když se s pokračujícím věkem naučil naslouchat jiným. Jeho obchodní politika se postupně začala orientovat na exkluzivitu, což vedlo k rozkolům s Wozniakem, později i s dalšími, kteří si přáli „Mac pro všechny“. Tedy co, oč se snaží Apple především v posledních deseti až patnácti letech.

Jobs se i tehdy prosadil, zejména díky jeho lepším schopnostem podnikatele. Wozniak byl spíše geniálním inženýrem v pozadí, jehož odchod z Apple však neproběhl nijak ve zlém. S Apple II, prototypem představeným v dubnu 1977 na prvním veletrhu West Coast Computer Faire, vzbudili pozornost jako jedním z prvních kroků k osobním počítačům. Dále vyvinutý model Apple II byl komerčně velmi úspěšný – několik milionů se ho prodalo a prodávalo až do 80. let. A dále vyvíjená řada Apple II se na školách používala až do počátku 90. let.

Technologický a (a trochu méně i komerční) průlom k moderním počítačům byl Macintosh. Počítač vyvinutý v polovině osmdesátých let a na trh uvedený v lednu 1984.  V roce 2007 se firma přejmenovala z Apple Computers Inc. pouze na Apple Inc., protože její portfolio již dávno netvoří pouze počítače, ale také rozsáhlé multimediální služby a produkty.

Vše nejlepší do další pětatřicítky a méně přehmatů, než doposud, Apple!