Planograms: plánujte vystavení zboží na Macu

Vystavit správně zboží do regálu v obchodě je velká věda. Aplikace Planograms for Mac právě s touto činností pomůže.

Nejdříve si ale řekněme, co to vlastno jsou ty planogramy. Ve své podstatě jde o uspořádání výrobků dané výrobní společnosti v rámci konkrétní prodejní plochy. Je dán uspořádáním jednak vertikálním, tak i horizontálním. Toto uspořádání je dáno počtem obalů nebo jednotlivých výrobků (typů nebo značek) vedle sebe při čelním pohledu na regál. Účelem je umístit zboží tak, aby získalo maximální prostor samo pro sebe  a současně nenásilným způsobem navodit atmosféru plně zásobené prodejny.

Vytváření těchto planogramů je často věda a tak je vhodné vzít si k ruce nějakou pomoc. Tou slibuje být právě aplikace Planograms, která v podtitulu slibuje nejsnadnější cestu pro vytváření planogramů v prostředí Mac OS X. Jde o aplikace pocházející od české společnosti ExTech.

Umožní vám vytvářet planogramy ze zboží, které si připravíte v knihovně, odkud jej můžete velmi snadno umísťovat do regálů. Ty můžete upravovat vizuálně v podstatě bez omezení podle svých představ včetně úpravy pozadí, vzhledu polic i záhlaví prodejního stojanu. Můžete definovat rozměry všech prvků (stojanů, polic i produktů). Produkty můžete umísťovat jak na police, tak i na háčky.

Vytvořené planogramy můžete exportovat do standardních formátů, jako jsou PDF, EPS, TIFF, JPG nebo RTF.

Planogram for Mac je komerční aplikace, k dispozici je však také zkušební demoverze.