Naznačuje Mac OS X Lion nové Macy s Retina displejem?

Zdá se, že se Apple připravuje na příchod nové generace displejů ve svých počítačích. Těšíte se ne vysoké rozlišení?

Magazín MacMagazine.com.br přišel s velmi zajímavým zjištěním: poslední testovací verze připravovaného operačního systému Mac OS X 10.7 Lion totiž přináší některá vylepšení v oblasti grafické podpory. Konkrétně jde o to, že nově systém podporuje ikony o velikosti 1 024 x 1 024 obrazových bodů (a některé ze systémových ikon již jsou v tomto rozlišení uloženy). Současná verze operačního systému Mac OS X podporuje ikony pouze poloviční velikosti, tedy 512 x 512 bodů.

O několik dnů později přišel s podobným zjištěním také blog OSXDaily, podle kterého se rozlišení výchozích tapet zvýšilo na 3 200 x 2 000 obrazových bodů. To je opravdu velmi mnoho a přesahuje to rozlišení současných Maců. Nastává tedy prostor pro zajímavé spekulace, proč Apple k těmto změnám sáhnul.

Jako možné řešení se nabízí použití displejů s vysokým rozlišením. S takovým (nebo podobným), který přinesl iPhone pod označením Retina. Vždyť co provedla Retina s rozlišením u těchto mobilních telefonů: znásobila stávající rozlišení. A to je přesně to, co Apple provádí u nových ikon. Dalo by se tedy předpokládat, že u některých modelů počítačů Apple by mohlo dojít právě k tomuto zvýšení rozlišení.

Proč ale u některých? Protože například u největšího sedmadvacetiplacového iMacu bychom se dostávali k rozlišení, jehož zvládnutí by bylo velmi náročné i pro současné grafické karty.

Na možnou pravost těchto spekulací ukazuje také magazín MacRumors, který hovoří o podpoře takzvaných HiDPI displejů v nové verzi systému. Jde o mód, ve kterém dochází k použití dvojnásobného rozlišení při zobrazení na zobrazovačích s vysokým rozlišením. V praxi to znamená, že velikost prvků uživatelského rozhraní zůstane stejná, jako doposud, pouze s tím rozdílem, že bude dvakrát větší a přinese více detailů.

Jak se zdá, čekají nás zajímavé novinky. Je možné, že HiDPI přinese již nová řada počítačů iMac, které se očekávají v příštím týdnu?