Apple horečně záplatuje Safari před hackerskou soutěží

Apple podle dostupných informací pracuje na významném updatu prohlížeče Safari a snaží se, aby odolal letošnímu hackerskému klání Pwn2Own.

Hackerská soutěž Pwn2Own se koná pravidelně každý rok vždy v průběhu března a cílem jejich účastníků je objevit bezpečnostní chybu použitých operačních systémů a webových prohlížečů a tím získat hlavní cenu. V loňském roce objevil Charlie Miller bezpečnostní chybu, která vedla k úspěšnému napadení systému Mac OS X 10.6 s aktuální verzí prohlížeče Safari a Millerovi vynesla hlavní cenu ve výši 10 000 amerických dolarů.

Apple v předchozích ročnících soutěže nepatřil k žádným rekordmanům a jeho produkty se náporu hackerů podaly poměrně brzy. Tomu však chce Apple učinit přítrž a proto se na záplatování svých produktů právě v těchto týdnech výrazněji zaměřil. Již v minulém týdnu opravil 57 bezpečnostních děr v iTunes, z nichž se 50 týkalo webového jádra WebKit. To je také základem prohlížeče Safari.

Stejných padesát chyb se nachází také v současnosti v aktuálním Safari a na jejich opravu se teprve čeká. Apple chce stihnout vydat tuto kritickou záplatu ještě před zahájení soutěže, která se odehraje ve dnech 9. – 11. března. A není jediný: Google v minulém týdnu opravil 19 bezpečnostních děr v Chrome, Firefox se pak rozloučil s 11 známými děrami. Zde je vidět, že podobné soutěže mají skutečně svůj smysl a že dokáží přinutit výrobce, aby se na bezpečnost skutečně zaměřili.

V letošním ročníku soutěže Pwn2Own budou hackeři soupeřit o finanční částku 65 000 amerických dolarů, proti nim budou stát aktuální vrze prohlížečů Safari 5, Google Chrome 9, Microsoft Internet Explorer 8 a Mozilla Firefox 3.6.

Celou akci budeme monitorovat a po jejím ukončení přineseme souhrnné informace. Co myslíte, jaké bude letos pořadí napadených prohlížečů?