Thunderbolt: konečně pořádný rozšiřující konektor

V nově představené řadě počítačů MacBook Pro přišel Apple se zajímavou novinkou: portem Thunderbolt. Zjišťovali jsme, co vše od něj můžete očekávat a kolik zařízení jej podporuje již nyní.

O technologii Light Peak společnosti Intel se hovořilo již dlouho, stále se však jednalo o řešení ve stádiu laboratorních testů. A Thunderbolt není ve své podstatě ničím jiným, než touto technologií uvedenou do praxe. Light Peak byl vyvíjen s cílem nahradit rozhraní typu SCSI, SATA, USB, FireWire nebo PCI Express jedním jediným univerzálním rozhraním.

Původní název technologie není náhodný, v překladu znamená „světelný vrchol“ – původní návrh počítal s použitím flexibilních optických kabelů pro přenos dat. V průběhu vývoje však bylo od optiky upuštěno a systém byl přepracován pro použití klasické měděné kabeláže, avšak se zachováním původní přenosové rychlosti 10 Gb/s.

Technické okénko

Z pohledu technologie je Thunderbolt v podstatě rozšířením existujících protokolů sběrnice PCI Express o novou sadu sériových příkazů, které umožňují přenášení dat právě prostřednictvím sériového zapojení. Tím, že většina současných moderních čipsetů Intelu podporuje PCI Express, lze tak velmi snadno přidat podporu pro Thunderbolt do současných produktů. Díky tomu lze očekávat rychlé rozšíření této technologie jak v počítačích, tak v periferiích – v základu jde totiž o standardní PCI Express rozšířený o novou sérii příkazů.

Thunderbolt přináší spoustu zajímavých výhod: maximální délka propojovacích kabelů může být až sto metrů, díky čemu tak nejste omezeni při zapojování periferií. Stejně tak je dle návrhu schopen Thunderbolt port poskytnout napájení až 10 W na výstupu, což stačí pro napájení velkého množství periferií. Současná implementace Thunderboltu používá klasickou Mini DisplayPort kabeláž, přenos jejich prostřednictvím je doukanálový (k dispozici je tedy 2x 10 Gb/s) a podporuje současné připojení (řetězení) až dvaceti zařízení.

A co si budeme nalhávat – především profesionální řadě notebooků Apple až doposud chyběla jakékoli rozumné řešení dokovací stanice. Uživatel pro příchodu do kanceláře musel k počítači připojovat velké množství konektorů, aby připojil všechny své periferie. To se nyní stává minulostí – všechna podporovaná zařízení mohou být připojena jediným konektorem a zřetězena za sebe stejně, jako to již nějakou dobu podporuje port typu FireWire. A vzhledem k tomu, že v portu jsou přítomny dva datové přenosové kanály, plyne z toho mnoho výhod: až dvě z připojených zařízení mohou používat plnou přenosovou rychlost, teprve až další připojená zařízení se o ni začnou dělit. Ale stejně tak dobře dovoluje současné připojení monitoru a Thunderbolt zařízení současně – zkrátka své externí zařízení zapojíte přímo do monitoru, který je zapojen do Thunderbolt portu.

Mimo to si port uchovává také plnou zpětnou kompatibilitu s Mini DisplayPort konektorem, funkční tak budou veškeré redukce na HDMI, DVI nebo VGA, které jste si zakoupili doposud.

Čistě teoreticky jde na Thunderbolt připojit i přídavná grafická karta, což by mohlo být zajímavé především pro budoucí majitele základního třináctipalcového modelu osazeném pouze integrovanou grafikou od Intelu. Ano, je to možné a dá se očekávat, že taková řešení se brzy objeví – ovšem zde nelze očekávat, že byste si ve srovnání s integrovanou kartou výkonově příliš pomohli, protože každou výkonnou kartu již bude Thunderbolt brzdit a toto použití není jeho primárním účelem.

První zařízení jsou již tady

Jako u každé supernové technologie bude i zde ze začátku problém s dostupností patřičných periferií. Ostatně v době použití USB portu v barevných iMacích na trhu v podstatě žádné USB periferie také nebyly. Dnes jsme však již dále a přestože byl Thunderbolt port představen teprve včera, nová zařízení již o sobě dávají vědět. Svou podporu již oznámily společnosti LaCie a Promise. První z nich nabízí diskovou stanici Little Big Disk SSD, která tak představuje externí datové úložiště s brutální přístupovou rychlostí okolo 700 MB/s (ano, jedno CD za sekundu) díky použití dvou rychlých SSD disků v RAID 0 zapojení. Podobný typ zařízení nabízí také Promise a jedná se čtyř až šestijádrové externí diskové boxy. A díky snadné implementaci vycházející ze současné technologie lze brzy očekávat příchod dalších zařízení různých výrobců.

Konečně něco, na co jsme čekali

S portem Thunderbolt přichází do Maců technologie, která zde dlouhou dobu chyběla. Své opodstatnění má především v Pro řadách, protože nabízené rychlosti přesahují možnosti toho, co běžný domácí uživatel dokáže využít. Spojení s konektorem Mini DisplayPort je sice odvážné řešení, ve světle známých skutečností se však jeví jako logické a neomezující. Skvělá je myšlenka nejen rychlých diskových polí, které jistě využijí grafici nebo střihači videa, ale i přítomnost dokovacích stanic – jedním kabelem tak připojíte všechna svá Thunderbolt/USB/FireWire zařízení včetně dalšího (nebo i dalších) monitorů.