Mají pravdu ti, kteří tvrdí, že je horní menu v Mac OS X neergonomicky umístěno?

Často slýcháme především od věčných bojovníků pro jablkům, že je horní menu s nabídkami aplikací neergonomicky umístěno a že uživatele zdržuje. Je to ale skutečně tak?

Vše začalo včerejším článkem Kuby Čížka na Živě.cz, ve kterém popisoval utilitku IOGraph. Malou aplikaci, která sedí na pozadí a do obrázku loguje všechny tahy myší – zakresluje její pohyb a vy tak můžete snadno poznat, jak vlastně pracujete.

A protože tato utilitka existuje také ve verzi pro operační systém Mac OS X, nainstaloval jsem ji a nechal jsem ji sledovat osm hodin mé běžné práce na počítači – procházel jsem internet, psal články, upravoval fotky, stříhal video v iMovie. Po osmi hodinách na mě vypadl tento obrázek:

Když jsem jej pak uviděl, dostal jsem myšlenku na tuto krátkou bleskovku: ano, já přece vůbec nejezdím do horního menu! Dal jsem si tu práci a spočítal to – za osm hodin práce jsem do oblasti horního menu zajel celkem jednadvacetkrát (a třikrát přitom jen proto, abych se kouknul na přesné datum). Tak nevím, ale dvacet cesty myší nahoru k menu mě v těch osmi hodinách asi nezpomalilo tak, jak nám bojovníci za špatnou ergonomii Mac OS X předkládají.

Celý obrázek je opravdu zajímavý. Je na něm vidět, že mám Dock u pravého okraje – vede k němu sice delší cesta, ale přijde mi tam praktický. Kde je okno webového prohlížeče je snad všem jasné a že opravdu intenzivně používám záložky zřejmě také netřeba připomínat.

A tak mě zajímá – jak jste na tom vy? Vyzkoušejte si to: nainstalujte si aplikaci IOGraph (je k dispozici zdarma), spusťte ji a nechte si celý den sledovat vaši práci s myší (doporučuji v nastavení vypnout indikací čekajícího kurzoru). A pokud budete chtít, můžete pak svůj výsledek poslat na adresu mujden@superveci.cz i s krátkým popisem dění na obrazovce. Pokud se jich pár sejde, udělali bychom opět srovnávací galerii. Opravdu mě zajímá, zda je menu skutečně tak málo využívané (a tudíž ergonomicky uklizené na jednom místě), nebo zda jsem jen anomálie…

46 komentářů: „Mají pravdu ti, kteří tvrdí, že je horní menu v Mac OS X neergonomicky umístěno?

  • avatar
    30. 11. 2010 (07:24)
    Trvalý odkaz

    nejspíš to tak je, když už potřebuju nejaky příkaz z horni lišty, tak stejne pouziju klavesovou zkratku, jinak asi minimum

  • avatar
    30. 11. 2010 (07:39)
    Trvalý odkaz

    A jaké máte rozlišení obrazovky?

  • avatar
    30. 11. 2010 (07:50)
    Trvalý odkaz

    Přesné. Všechny důležité ovládací prvky jsou dostupné přímo v okně aplikace, položky menu v okně by zbytečně zabíraly místo, tak, jak se tomu děje na Windows a podobných.

    • avatar
      30. 11. 2010 (07:56)
      Trvalý odkaz

      Zbytecne zabiraly misto? Mas pravdu, to je skutecne argument. Doba 15″ s 800×600 skoncila pres 14 lety.

      • avatar
        30. 11. 2010 (08:09)
        Trvalý odkaz

        No řekl bych, že ten prostor navíc chci pro obsah a ne pro další menu (dle hesla čím více, tím lépe), které může být na jednom místě a nebudu muset neustále hledat nabídku dle velikosti a polohy nějakého okna.

        • avatar
          30. 11. 2010 (13:41)
          Trvalý odkaz

          „nebudu muset neustále hledat nabídku dle velikosti a polohy nějakého okna. “

          Co to je za blabol?

          • avatar
            30. 11. 2010 (18:40)
            Trvalý odkaz

            lepsi argument je, k cemu ve dvou a vice oknech zobrazit to stejne menu, kdyz v jednom okamziku je aktivni jen jedno okno/menu – ostatni tim padem zbytecne zabiraji misto

            velikost dostupne plochy je irelevantni, normalni clovek si neporizuje vetsi plochu, aby se na ni veslo vice zobrazenych menu

        • avatar
          30. 11. 2010 (18:54)
          Trvalý odkaz

          „které může být na jednom místě a nebudu muset neustále hledat nabídku dle velikosti a polohy nějakého okna.“

          Uz jsem tento blabol pochopil. Aby se ti na MacOS zobrazilo to menu, musis se prepnout do te aplikace. Totez musis udelat na Windows. Nechapu tedy o jakem hledani nabidky vlastne mluvis, kdyz je v tom okne, ktere jsi prave aktivoval (na Widows).

      • avatar
        30. 11. 2010 (08:09)
        Trvalý odkaz

        No řekl bych, že ten prostor navíc chci pro obsah a ne pro další menu (dle hesla čím více, tím lépe), které může být na jednom místě a nebudu muset neustále hledat nabídku dle velikosti a polohy nějakého okna.

  • avatar
    30. 11. 2010 (08:24)
    Trvalý odkaz

    Nevidím jediný problém v jednotném menu u OS X. Copak při práci stále chodíme do menu ? Na vše důležité jsou shodné klávesová zkratky a navíc vše je na svém místě. Tím že nejsou menu součástí oken jsou tyto přehlednější. Obecně jsou oni zde zmínění bojovníci proti apple většinou uživatelé win bez nejmenší zkušenosti s OS X, kteří pouze hloupě papuškují co někdo někde říkal.

    • avatar
      30. 11. 2010 (08:39)
      Trvalý odkaz

      Ja problem vidim, ked pracujem na 2 monitoroch, a menu je len na jednom z nich. Chodit mysou ce dve sirky monitora do menu je fakt ergonomia ako vysita. Menu by malo byt bud na kazdom monitore, alebo na tom, kde sa nachadza aplikacia s focusom, alebo by malo byt menu nastavitelne pre kazdu aplikaciu zvlast (a pristupne pravym klikom mysi hocikde na ploche) tak ako v doba NeXT step-u.

      Apropos k 2 monitorom, nie je mozne mat dock napr na lavej strane napravo umiestneneho monitora. Tiez mi to dost vadi.

    • avatar
      30. 11. 2010 (13:42)
      Trvalý odkaz

      Pokud tvrdite, ze jednoradkove menu snizuje prehlednost okna, pak sam jen hloupe papouskujete, co jste nekde slysel.

  • avatar
    30. 11. 2010 (09:15)
    Trvalý odkaz

    To spíš svědčí o tom, že to menu je úplně k ničemu a zabírá jen místo….

    • avatar
      30. 11. 2010 (09:22)
      Trvalý odkaz

      Já si také trochu myslím, že pokud člověk v programu pracuje delší dobu, že vrchní menu je zcela zbytečné. „Uklizení“ tam, kde stejně o nějaký prostor přijdeme (stavové ikony někde být musí), je asi to nejlepší, co lze v této věci udělat.

    • avatar
      30. 11. 2010 (12:37)
      Trvalý odkaz

      No, presne tak, a prave proto je v OS X jenom jedno pro vsechny programy, cizm se setri misto na monitoru, zlepsuje prehlednost a design atd atd..

      Ja osobne menu nepouzivam skoro nikdy (casto jenom jednou abych si nasel klavesovou zkratku)

      A nejvtipnejsi je pozorovat ve skole nekoho s Windowsama, 13″ sirokouhlym monitorem pouzivajici firefox, s nainstalovanejma osmi pluginama a kazdej se svym toolbarem. Takze na obsah prohlizece jim zbyde takovej uzkej prouzek.. :D a tak jenom scrollujou a scrollujou.. :D

      • avatar
        30. 11. 2010 (13:43)
        Trvalý odkaz

        „A nejvtipnejsi je pozorovat ve skole nekoho s Windowsama, 13″ sirokouhlym monitorem pouzivajici firefox, s nainstalovanejma osmi pluginama a kazdej se svym toolbarem.“

        To ale ale problem toho uzivatele. A Toolbar nema se zde diskutovanym menu nic spolecneho.

        • avatar
          02. 12. 2010 (19:03)
          Trvalý odkaz

          Pocuj, myslis ze ked kazdeho chytis za slovicko nieco tym dosiahnes? Dakujem

  • avatar
    30. 11. 2010 (09:58)
    Trvalý odkaz

    Tento „argument“ byl vždy postavený na hlavu. Komu se to nelíbí má Win/Lin, tak co..

  • avatar
    30. 11. 2010 (10:04)
    Trvalý odkaz

    presne tak, listu pouzivam minimalne, pouzivam zkratky

  • avatar
    30. 11. 2010 (10:59)
    Trvalý odkaz

    Já to ani zkoušet nemusim. Menu prostě MÁ BÝT nahoře v liště obrazovky a né někde v liště okna. To platí už od dob Amigy, STčka a starých jablek a toho se držim.
    I kdybych tou myší měl naject někam „blíž“ na menu v okně, u menu v liště obrazovky vim že je přesně tam kde je a má být. pokud je někde menu v liště okna, tak ho člověk musí hledat pokaždý když přesune okno. Krom toho v dnešní době oteírání menu pravym myšítkem na pozici myši začíná být diskuze o jeho umístění bezpředmětná

    • avatar
      30. 11. 2010 (13:45)
      Trvalý odkaz

      „Menu prostě MÁ BÝT nahoře v liště obrazovky a né někde v liště okna“

      Ne. Menu k dane aplikaci ma byt v okne dane aplikace. Jinak receno, kdyz mam postovniho klienta na druhem monitoru, proc by melo byt jeho menu v prvnim okne na monitoru? Co to je za nesmysl. Ovladaci prvky ke sporaku mate u sporaku nebo dostupne ve forme ovladace u televize?

      • avatar
        30. 11. 2010 (22:03)
        Trvalý odkaz

        OK v liště obrazovky na který je ten program.

  • avatar
    30. 11. 2010 (12:18)
    Trvalý odkaz

    Nemůžu si pomoct ale právě proto, že do menu nikdo nechodí, je dobrý důvod jej odstranit, neboť zabírá místo. Samozřejmě, na 27 iMacu to člověka asi moc netrápí. Na 13 Pro je to už horší (Má zkušenost). Proto se těšíma ž mi dojde redukce na externí display – Lišta zůstane na prckovi:) Z hlediska úspornosti jsou menu výtečně vyřešena v Opeře pod Win (Stejně tak třeba v Autocadu s Ribbonem a hádám, že win chrobák to má taky takové) – 1 ikonka a pod ní menu… Za velmi dobré řešení pak považuji Win 7 s lištou na horním okraji obrazovky (přepínání aplikac blízko přepínání záložek prohlížeče) Nicméně oba systémy mají své kouzlo

  • avatar
    30. 11. 2010 (12:37)
    Trvalý odkaz

    super clanek, testnu doma :))) kor navic my proti Widlim mame vyhodu,muzeme pouzivat klavesove zkratky,cos se snazim je pilne se naucit a pak ani nemusim premyslet nad nema a jedu automaticky a mnohem rychleji,nez s mysi :)))) skvela vec a miluji integraci menu do vsech aplikaci a stejne zkratky :)) juch

  • avatar
    30. 11. 2010 (13:22)
    Trvalý odkaz

    Hmm nevim nevim. Kdyz se podivam okolo sebe na obycejne uzivatele, tak z nich klavesove zkratky pouziva opravdu malokdo. Jsou to lide, kteri se praci na kompu nezivi.
    A kdyz vidim svoji zenu zvyklou na v praci na PC, jak bojuje s tim, ze se ji neustale prepina menu podle aktivniho okna aplikace, tak nevim jestli je to idealne vyresene.

    • avatar
      30. 11. 2010 (13:50)
      Trvalý odkaz

      „A kdyz vidim svoji zenu zvyklou na v praci na PC, jak bojuje s tim, ze se ji neustale prepina menu podle aktivniho okna aplikace, tak nevim jestli je to idealne vyresene. “

      Ano, to je presne ono, na co PC uzivatele narazi. Rekneme, ze chci vlezt do menu u aplikace, ktera je na druhem monitoru:
      – PC: najedu mysi na aplikaci, nekde kliknu, kliknu do menu
      – Mac:najedu mysi na aplikaci, nekde kliknu (zatim shodne), pres oba monitory se vracim do leveho horniho roku a kliknu do menu.

      Nechapu, co je na tom ergonomicke. Jak jsem psal vyse, to je jako mit ovladaci prvky ke sporaku nekde jinde nez na sporaku.

      • avatar
        01. 12. 2010 (09:30)
        Trvalý odkaz

        Já mám pocit, že sám tušíte, že něco ve Vašem pojetí nefunguje. Jednak – ten, kdo používá dva a více monitorů asi nebude úplný začátečník a člověk, který s počítačem pracuje jen občas, a tedy tento člověk si danou sestavu pořídil proto, že ví, jak ji použít a využít. A samozřejmě používá klávesových zkratek (na OS nezáleží) a pracovní prostředí si uzpůsobil tak, aby bylo co nejpoužitelnější (jinak je to naprostý pitomec). Umístění menu nahoře obrazovky (a ne okna) je neoddiskutovatelně praktičtější proto, že je vždy na jednom místě (a nehledám ho jako u různých programů na Win pod různými miniikonkami v různých paletkách), na OS X má celou dobu i jednotnou strukturu, kde je základní sada položek vždy přítomna a to na svém místě a má shodné klávesové zkratky (a tohle všechno víc než čtvrt století). Dále pak už v diskusi vícekrát zmíněný Fittsův zákon Vám pomůže pochopit, že možnost najetí myší k okraji, za který se nedá přejet, je vždy rychlejší, než pokoušet se najít malý bod v prostoru. Vy jste, stejně jako kolega „votok“ (či jeho manželka) v zajetí určité deformace jiným prostředím – pokud se člověk prvotně naučí, že má nabídku služeb (tedy menu) v okně dané aplikace a pak přejde na jiný OS, kde v tom okně není, tak je/jste samozřejmě zmaten. To ale zcela nic neříká o tom, že by menu v okně bylo lepší (či horší) – vypovídá to jen a pouze o očekávání na základě dosavadních zkušeností.
        Ještě jednou se vrátím ke dvěma oknům a Vaší tolikrát opěvované myší turistice přes dvě okna do menu – pokud se na Win používají aplikace umožňující zpracovávat souběžně více dokumentů, jako např. Photoshop tam máte také u každého okna dokumentu své menu? Myslím, že ne. Je tam nějaký s prominutím paskvil – tedy jedno okno, jež symbolizuje danou aplikaci a potom paletky, které jsou na tomto okně nezávislé a okna dokumentů, která jsou nějakými podokny toho základního a která nemají svá menu a podle verze či zpracování konkrétního programu mohou nebo nemohou opustit rámec okna hlavního. Tohle už se jinak než paskvil nazvat nedá. Každopádně – tady tento problém nadhazuji ze dvou důvodů – jeden je absence menu v okně pro zpracování každého dokumentu (aby bylo konzistenci Vaší teze o potřebnosti menu v každém okně dostáno) a druhý je ten, že pokud takovou aplikaci používáte a máte třeba na druhém monitoru jen nástrojové paletky (nebo obráceně zpracovávaný dokument), tak Vám také nezbude, než odsud cestovat do menu dané aplikace přes ony dva monitory. Zkrátka – používání oken a menu na Win považuji za zmatené. U OS X je držena jednotnost – a zvyknout si na ni a také na to, že se o to mohu opřít, je veliká úleva.

        • avatar
          02. 12. 2010 (08:16)
          Trvalý odkaz

          Ano, jsem deformován. Většinu času používám widle a neznám všechny shortcuty na Macu. Nevím co jsem, když jsem si k macbook pro pořídíl externí monitor, na kterém dělám většinu času. Nicméně mne stále obtěžuje mít menu na druhém displeji. O obtížích deformované ženy pomlčím. Takže i když v lecčems s tebou souhlasím, tak mám dojem, že k dokonalosti tam ještě něco chybí. Viděl bych to tak, že systém by se měl více přizpůsobovat mým potřebám než já jemu.

          • avatar
            02. 12. 2010 (11:12)
            Trvalý odkaz

            Nejsem si teď jistý, 2. monitor hodně často odpojuju. Pokud to ntb zvládne přehazovat tak díky za radu. Nenapadá mne, proč jsem si to tak nenastavil.

          • avatar
            02. 12. 2010 (15:05)
            Trvalý odkaz

            Zvladne a navic si to i pamatuje. Pouzivam to tak denne.

          • avatar
            02. 12. 2010 (08:32)
            Trvalý odkaz

            Systém by měl být maximálně přivětivý. Ale někdy je větším benefitem zcela konzistentní chování (které v některých případech může vypadat jako nedostatečně komfortní) než chování v různých situacích různé (tedy nekonzistentní). Myslím tím, že já jsem rád, že se menu vyskytuje vždy na jednom místě a vždy má pevnou formu zobrazení, i když někdy (v nějakém konkrétním případě) může člověku připadat lepší nějaká jiná forma či umístění nebo ovládání. Já tyto výjimky neuznávám – protože najít např. v ICQ na Win (jeden příklad z velmi mnoha) menu je věc téměř nemožná. Druhým příkladem nekonzistence pojetí menu na Win je v mém předešlém příspěvku zmiňovaný rozpor u aplikací, spravujících několk dokumentů ve vlastních oknech, které však svá menu nemají. V tomto případě bych mohl se stejnou logikou požadovat, aby měla každá montáž (tedy každý dokument) ve Photoshopu nejen vlastní menu, ale i vlastní sadu paletek (to je vlastně jen rozšíření menu). Tady už tu absurditu asi musíte vidět dost jasně.
            Zkrátka, já nikoho přesvědčovat nebudu, ale mohu těm, kteří obhajují podle mne zlou věc (což není přímo Váš případ – spíše kolegy Nemam) ukázat můj úhel pohledu a mé argumenty.

          • avatar
            02. 12. 2010 (11:09)
            Trvalý odkaz

            já ale neobhajuju řešení co je na widlích…

          • avatar
            02. 12. 2010 (11:09)
            Trvalý odkaz

            já ale neobhajuju řešení co je na widlích…

  • avatar
    30. 11. 2010 (13:22)
    Trvalý odkaz

    Hmm nevim nevim. Kdyz se podivam okolo sebe na obycejne uzivatele, tak z nich klavesove zkratky pouziva opravdu malokdo. Jsou to lide, kteri se praci na kompu nezivi.
    A kdyz vidim svoji zenu zvyklou na v praci na PC, jak bojuje s tim, ze se ji neustale prepina menu podle aktivniho okna aplikace, tak nevim jestli je to idealne vyresene.

  • avatar
    30. 11. 2010 (15:26)
    Trvalý odkaz

    Ze do menu nejezdite jeste neznamena ze je menu ergonomicky umistene.

    Menu logicky souvisi s oknem prislusne aplikace a tak se mi zda logictejsi aby bylo primo u prislusneho okna. Aby nezabiralo zbytecne misto, mohlo by mizet pokud okno nema focus, takze by na obrazovce bylo vzdy jen jedno menu. Vyhodu menu na vrsku obrazovky ale vidim ve dvou vecech – okno je prilis male na menu (napadl me zmenseny iTunes) – tam by se menu u okna neveslo. A druhym a asi podstatnejsim je snadne trefeni se do menu prave proto ze pri posunu na nej se mys zasekne o okraj obrazovky. Nevyhoda se ale projevi u extremne velke obrazovky (napr. o velikosti stolu) kde okno aplikace zabira jen velmi malou cast obrazovky a potom jakakoli volba operace z menu je obtizna, protoze spociva v prekonani velke vzdalenosti od okna aplikace.

    Osobne jsem se klavesove zkratky naucil pouzivat kdyz jsem zacal pouzivat Quark 3 na Macu (tam to jinak casto ani neslo). Ted ale vidim jak uzivatele ucetniho programu (ucetni v ucetni firme) klavesove zkratky vubec nepouzivaji – byt osobne to nedokazu pochopit. Takze menu rozhodne hned tak nezanikne (alespon ne ve vsech programech).

    • avatar
      01. 12. 2010 (00:32)
      Trvalý odkaz

      Ještě bych dodal, že samostatné menu umožňuje běh oknového programu bez zobrazení jediného okna. O tom si windowsáci i linuxáci mohou nechat jen zdát.

  • avatar
    30. 11. 2010 (21:24)
    Trvalý odkaz

    Mne to plne vyhovuje. Klavesove skratky skracuju cas aj namahu a su presne :) Moja najcastejsia skratka je cmd+T pretoze je to rychlejsie ako sa pohnut mysou hore a kliknut. Potom mam sice otvorenych 500tabov ale setri to cas. Poznam Windowsakov co ani nepoznaju taby a maju otvorenych aj 10 okien prehladavacu a preklikavaju medzi nimi… Nevyse nie je to tak davno co internet expoder nieo ako taby ani nepoznal :D… Trosku OT…

  • avatar
    01. 12. 2010 (10:00)
    Trvalý odkaz

    Jestli to nebude tím, že jsme v západním světě a papír, knihy atd se používjí od levého horního okraje… zmiňovaný autor na kterého je tento článek jako reakce se prostě babře v hloupostech a nechápe zcela zřejmé. JendaF

  • avatar
    01. 12. 2010 (21:58)
    Trvalý odkaz

    Z nakresu je tiez patrne, ze sirokouhle displeje nemaju s produktivitou nic docinenia.
    Mierne siroky displej sa hodi na rozne paletky ale inak je jasne viditelne ze 16:9 je naprd.

Komentáře nejsou povoleny.