Nanosaur II: znovuzrození jablečné herní legendy. Teď, tady a jen za dvacku!

Nebývá často, abychom na SuperApple.cz psali o hře určené pro iOS zařízení. Tento kousek si však zaslouží, aby se primárně objevil právě zde: protože Nanosaur není jen tak nějaká obyčejná hra.

Věřím, že tento článek potěší všechny dlouholeté uživatele Maců stejně, jako mě. Pro ty, kteří se s Macy setkali až po přechodu na Intel však dlužím krátké vysvětlení. Nuže, zde je: bývaly doby, kdy Apple společně se svým operačním systém a základními aplikacemi dodával i hry. Jednou z těchto her, které jsme společně se svýmy starými PowerPC stroji dostali, byl právě Nanosaur (i když jen ve formě hratelného dema). Byl to právě Nanosaur, u kterého nejeden z nás trávil hodiny času kochající se úžasnou OpenGL grafikou a byl to právě Nanosaur, který udivoval nejednoho kolemjdoucího uživatele konkurenční platformy. Nanosaur je zkrátka jablečná legenda a někde v hloubi si na ni neseme vzpomínku všichni.

Přechodem na Intel (nebo přesněji řečeno s příchodem Tigera) došlo i na přiložené hry a Nanosaur tak zmizel z našich systémů. A přestože vznikla také jeho verze pro Intel coby Universal Binary, spíše se na něj zapomnělo a noví uživatelé o něm netuší vůbec. A je to škoda.

O čem tato hra je? Zápletka je jednoduchá: jsou dinosauři disponující nanotechnologií. Jsou zlí a dobří. Ti zlí ukradli vajíčka dinosaurů nové generace, aby z nich na jiné planetě vychovali bojovníky, se kterými dobudou a zničí zemi. Naštěstí jeden z nové generace přežil: Nanosaur. Ten se vydává sebrat všechny vejce na vzdálenou planetu.

Zápletka je tedy jednoduchá, až úsměvná. Ve hře ovládáte zvíře podobné pterodaktylu, avšak vybavené vykladačem bomb, odpalovačem raket i fazery, navíc s připojeným turbomotorem. Vaším úkolem je sesbírat nízkým průletem všechna vejce z hnízd, zničit veškeré obranné střílny, vyhnout se skákajícím Tyranosaurům a nenarazit do žádné z překážek. Nezdá se to, ale hra je velmi chytlavá a snadno se ovládá – na stařičkých strojích ji zvládaly i naši potomci.

Dostáváme se ale k tomu, proč vlastně vytahujeme na světlo tento kus jablečné historie. Je to jednoduché: historie se zkrátka vrací. Společnost Pangea Software totiž připravila verzi pro iPad, která je jedním slovem úžasná (existuje i verze pro iPhone, která grafiku o kousíček horší). Pohybové ovládání dostává hratelnost výše, než se nám kdy u klávesnic mohlo zdát. Grafika je výborná stejně, jako byla výborná kdysi a dlouhé hodiny hraní jsou opět před námi. Navíc zde najdete i síťový mód, kdy si můžete hrát po síti s některým z přátel prostřednictvím Game Center. Co chtít víc, za necelé Euro?

[HTML1]

Pokud jste byli Nanosaurem na svých PowerPC strojích také zasaženi, této nostalgické vzpomínce se nebraňte a raději ji znovu přiveďte k životu ve svých iPadech. A vy mladší můžete vyzkoušet, co jsme hrávali v dobách, kdy Macy byly těmi „podivnými počítači s nekompatibilními procesory“ a DirectX bylo ještě v plenkách.

Aplikace: Nanosaur 2

Vývojář: Pangea Software
Web: pageasoft.net
Cena: 0,79 Eur

Jeden myslel na “Nanosaur II: znovuzrození jablečné herní legendy. Teď, tady a jen za dvacku!

  • avatar
    14. 10. 2010 (04:52)
    Trvalý odkaz

    V Tigeru (i pro Intel) byla aspoň sada her Big Bang Board Games. V Leopardu už vůbec nic.

Komentáře nejsou povoleny.