iPhoto ’11: uživatelé si naříkají nad problémy

Uživatelé nové verze programu pro správu fotografií iPhoto ’11 se stěžují na problémy s rychlostí i na zánovních strojích i problémy s mizením fotografií. Ozývají se také výzvy, aby Apple vrátil uživatelům peníze. Jak to tedy je?

Když se začaly na fórech objevovat první informace o tomto problému, spíše jsem jim nevěnoval přehnanou pozornost. Když se však můj inbox začal plnit stejnými zkušenostmi také od vás, našich čtenářů, rozhodl jsem se pro toto upozornění.

Nejdříve si však vysvětleme, oč jde: po nainstalování nového iPhota dojde při jeho prvním spuštění k upgradu jeho knihovny na novou verzi. Tato verze není zpětně kompatibilní se starší verzí iPhoto ’09, tudíž downgrade není možný. Problém je v tom, že po upgradu některým uživatelům zmizely nebo se přestaly zobrazovat některé z jejich fotografií. Další uživatelé, především ti s rok až dva starými počítači, si naopak naříkali na přílišnou pomalost aplikace ve srovnání s předchozí verzí.

My, čeští uživatelé můžeme být prozatím v pohodě: iLife ’11 se u našich prodejců objeví teprve za několik dnů a je pravděpodobné, že v té době již bude dostupná záplata upravující toto chování. Podle informací blízkých Apple se jedná o problém uživatelů, kteří si stáhli některou z pirátských kopií iLife ’11 dostupnou na výměnných sítích, což nemůžeme na vlastní kůži ověřit: prosím tedy ty, kteří mají tento problém, aby nám napsali zdroj své instalace (klidně anonymně do diskuse).

Jak se ale zachovat v případě, že se rozhodnete iLife ’11 instalovat již nyní? V první řadě si zazálohujte svoji knihovnu. To provedete prostým překopírováním do jiného umístění (a to raději i v případě, že používáte Time Machine). V případě problémů tak budete mít možnost vrátit se zpět k iPhoto ’09 a vyčkávat na vydání opravy.

Pokud jste již updatovali a problém zaznamenáváte, můžete vyzkoušet postup podle magazínu 9TO5Mac: ten spočívá ve vymazání souboru s nastavením com.apple.iPhoto.plist (Spotlight vám pomůže s jeho vyhledáním) a následným spuštěním aplikace iPhoto za současného držení kláves Cmd + Alt na klávesnici. Uvidíte dialog pro opravu knihovny, ve kterém zvolte položky číslo 1, 2 a 5. Držte si palce, aby to pomohlo.

Aplikaci iPhoto používám pouze pro testování, mým výchozím správcem fotografií není – i když v ní mám připravenu knihovnu o velikosti téměř 30 GB obsahující fotografie i videa z různých typů digitálních fotoaparátů. Osobně mi na testovacím počítači rychlost přišla v pořádku a ani problémy s knihovnou se nevyskytly. Já jsem spíše opačný příklad: zatímco iPhoto ’09 mi vytrvale odmítalo zobrazovat náhledy v Events událostech, přechodem na iPhoto ’11 a konverzi knihovny na novou verzi se opět toto zobrazení napravilo. Jde tedy spíše o to, jaké štěstí – nebo smůlu – budete po updatu mít.

31 komentářů: „iPhoto ’11: uživatelé si naříkají nad problémy

  • avatar
    26. 10. 2010 (07:41)
    Trvalý odkaz

    muze nekdo s iphoto11 prosim potvrdit jestli zmizela funkce pro tvorbu kalendaru?

    • avatar
      26. 10. 2010 (07:46)
      Trvalý odkaz

      Ano, již tam není, tam není co potvrzovat, tohle je bohužel vlastnost
      nové verze už od začátku prodeje. Stejně tak nepodporuje jiné Apple
      TV, než nové černé…

    • avatar
      26. 10. 2010 (07:50)
      Trvalý odkaz

      Kalendáře tam nejsou, jinak mě se také konečně v iPhoto ’11 zobrazují náhledy u Events a Faces, což mi v předchozí verzi nefungovalo

  • avatar
    26. 10. 2010 (07:45)
    Trvalý odkaz

    Že mě to nepřekvapuje a naopak by mě překvapilo kdyby vše bylo v pořádku ? Je už dnes bohužel pravidlem, že Apple vydává neodladěné aplikace a ty pak ladí a opravuje za provozu. Uživatelé těchto aplikací jsou vlastně betatesteři. Příkladem budiž profi brácha iPhota a sice Aperture 3. To byl po vydání dost průšvih. Namátkou ještě MobileMe, padající Safari 5.0.2 které padá bez zjevné příčiny klidně i když na něm 5 minut nic nedělám. Problémy s anténou iP4 atd… atd… Pokud odmyslím uživatelské prostředí Mac OS X a iOS a zaměřím se na bezproblémový chod aplikací, tak podle mě už není moc rozdíl mezi Mac a PC. Bohužel. Potom se není co divit, že na základě podobných zpráv jako teď v případě iPhoto 11 klesá kredit Apple a platformy Macintosh.

  • avatar
    26. 10. 2010 (07:52)
    Trvalý odkaz

    Tak já se přiznám, že jsem si nový iLife 11 stáhl odněkud hned druhý den po vydání. Co se rychlosti týče, tak mě nějak neoslovila rychlost ani iPhota 09 (mám MacBook Pro 15“ z června 2008) a teď se ta rychlost nějak výrazně nezměnila, ba naopak třeba u vytváření knihy mě velice příjemně překvapio zvýšení rychlosti. Knihovnu jsem si zazálohoval, ale naštěstí to zatím nebylo potřeba, protože vše proběhlo v naprostém pořádku.
    Našel jsem tam pár divných věcí, které mi osobně přijdou jako zapomenuté a chybné (nejdou poslat fotky mailem jen tak bez nějakého toho jejich debilního templatu, ve výčtu pozic (windows-manage my places) se mi snad všechno stokrát opakuje), ale jinak jsem velice spokojen a těším se, až to tu bude ke koupi, že zakoupím family pack, protože máme 3 MacBooky a tam se to už vyplatí suprově (teda pak záleží na české ceně).

    Pro kozleek: Ano, funkce kalendáře tam už není.

  • avatar
    26. 10. 2010 (07:56)
    Trvalý odkaz

    Mám iLife 11 staženou z výměnných sítí.A jestli nejsem slepý, tak mě žádné foto nezmizelo.Nepamatuji se kolik přesně fotek bylo v jednotlivých albumech,ale podle odhadu mi počty sedí.
    Rychlost je také v pořádku.Spuštění, načtení alb a procházení a otevírání fotek je svižné, nikde na nic nečekám.
    Takže u mne OK.

  • avatar
    26. 10. 2010 (07:56)
    Trvalý odkaz

    Mám iLife 11 staženou z výměnných sítí.A jestli nejsem slepý, tak mě žádné foto nezmizelo.Nepamatuji se kolik přesně fotek bylo v jednotlivých albumech,ale podle odhadu mi počty sedí.
    Rychlost je také v pořádku.Spuštění, načtení alb a procházení a otevírání fotek je svižné, nikde na nic nečekám.
    Takže u mne OK.

  • avatar
    26. 10. 2010 (08:04)
    Trvalý odkaz

    Zdar,
    mám 13MBP asi rok starej. iPhoto je můj primární soft na fotky, takže jsem byl napnutej, ale 30giga fotek a 6knihoven se nahrálo dobře a rozhodně je to rychlejší, zvlášt když pracujete ve full a překlikáváte fotky, pak úprava a dál… je to v mžiku:-)
    Jediný co mě sere, je že mail v iPhotu si nepamatuje adresy, ale stejně to moc nepoužívám. A potěšilo i sdílení na facebook, je to svižný, hezkej přehled o komentářích a tak…

    Takže spokojenost!

  • avatar
    26. 10. 2010 (08:14)
    Trvalý odkaz

    No, při představování říkali, že funkce odesílání fotografií je na přání a podle přání Steve Jobse. Tolik k tomu, že je to „jak pro děti“ :) :)

  • avatar
    26. 10. 2010 (08:16)
    Trvalý odkaz

    No, při představování říkali, že funkce odesílání fotografií je na přání a podle přání Steve Jobse. Tolik k tomu, že je to „jak pro děti“ :) :)

    • avatar
      26. 10. 2010 (08:55)
      Trvalý odkaz

      Steve nám začíná stárnout :-D

  • avatar
    26. 10. 2010 (08:40)
    Trvalý odkaz

    Tak fakt nevím, zda mi nějaká fota zmizla nebo ne? A jak se to dá vlastně poznat, když tam mám cca 10.000 fotek? S rychlostí problém nemám, jen snad s vystavováním na MobileMe, když provedu nějakou změnu, zažne iPhoto tuto přenášet na MobileMe a to trvá věčnost a navíc v této době nejde iPhoto zavřít. A jako perlička na závěr, cca po 5ti hodinovém snažení jsem si vytvořil 88 stránkovou knihu a než jsem jí stihl objednat, tak mi synek smazal poslední přebalovou stránku a dosud jsem nepřišel na to jak tam tuto stranu opět přidat?! Apropo do toho projektu nelze přidat již žádná stránka..

  • avatar
    26. 10. 2010 (10:26)
    Trvalý odkaz

    taktiez iLife stiahnuty z rapidu, ziadny problem sa nevyskytol, najlepsi je ale aj tak iMovie a vytvaranie Trailerov – jednoduche, efektne, ale o tom snad niekde inde :)

  • avatar
    26. 10. 2010 (13:10)
    Trvalý odkaz

    Jak se pres Spotlight vyhledavaj systemove soubory? Nebo bylo mysleno Finder vyhledavani?

    • avatar
      26. 10. 2010 (13:45)
      Trvalý odkaz

      Vyzkousejté ze to funguje :) A od Snow Leoparda v systemu jiz zadne
      Finder vyhledavani neni, obe je spotlight…

      • avatar
        26. 10. 2010 (14:32)
        Trvalý odkaz

        Pockat pockat, myslite command mezernik a zadat com.apple.iPhoto.plist to mi najde tenhle odkaz… jedine zmacknout Show All a pak ve finder oknu zmacknout System Files (ale to pred tim musim pridat do seznamu) a pak are included (nechapu proc mam default are not included) od dob Leoparda jsem si nejak odvyk pouzivat vyhledavani, protoze je to fakt milion kroku vedle a nechapu proc to nevratej….

  • avatar
    26. 10. 2010 (15:15)
    Trvalý odkaz

    Tak iPhoto testujem a mam ho z torrentov, neviem ci je to chyba iba tychto zdrojov kazdopadne vsetci co tvrdia ze sa im fotky nestratili nech idu do jednotlivych albumov a skusia ich otvorit v povodnej velkosti, vtedy zistite ze niektore albumy sa stratili- nastastie naozaj len stratili po hladadani v iPhoto library som zistil ze nove iPhoto ich nejak divne usporiadava a dalo ich do inych rokov a same si s tym nevie poradit

    • avatar
      26. 10. 2010 (15:32)
      Trvalý odkaz

      oprava, su to len zmenzeniny, fotky su stratene Apple je novy Microsoft

  • avatar
    27. 10. 2010 (11:47)
    Trvalý odkaz

    Mám 11. Stížnosti na iPhoto jsou oprávněné. Nepochopí například předešlé eventy a faces jsou snad horší než byly.

  • avatar
    27. 10. 2010 (12:46)
    Trvalý odkaz

    Ja s tým problém mám, vyskúšal som uvedený postup ale nepomohlo. Vyhlasuje chybu s AVIIPORTER.

  • avatar
    27. 10. 2010 (17:36)
    Trvalý odkaz

    Staženo z Torrentu a dost závažný problém shledávám u přehrávání videí ve slideshow. Můj Lumix nahrává v HD rozlišení a videa jsou v předpřivaných Slideshow (ve všech) modrobílá. V iPhoto ’09 to nebylo. Při prohlížení jednotlivých videí v Events problém není. Pak mi dost vadí, že již nejsou pod fotkami vidět rovnou klíčová slova, ale jsou až při otevření informací v postranní liště. Jinak rychlost je OK.

  • avatar
    27. 10. 2010 (22:57)
    Trvalý odkaz

    iLife ’11 jsem si stáhnul z p2p, údajně retail verze zkopírovaná z originálního DVD. Nemám žádné problémy s rychlostí ani s funkčností.

  • avatar
    28. 10. 2010 (08:51)
    Trvalý odkaz

    Ja s tým problém s iPhoto mám. Vyskúšal som opravný postup ale bez výsledku. Len vyhlási že má problém s AVIIPORTEROM a spadne.

  • avatar
    31. 10. 2010 (21:04)
    Trvalý odkaz

    Na iMac (late 2009, i5) upgrade naprosto v pořádku (knihovna 12000 fotek). iPhoto je krásně svižné. Rychlejší než předchozí verze.

    Pozoroval jsem ale 3 bugy:
    1. Při synchronizaci alb s MobileMe nejde „přirozeně“ vypnou aplikace. Nutno force quit.
    2. Občas nejdou spustit slideshow, následuje zásek na černé obrazovce a force quit
    3. Několikrát se mi stalo, že se fotky přestaly načítat v plném rozlišení. Opětovný start app pomohl.

    Toť moje zkušenosti.

Komentáře nejsou povoleny.