MobileMe: jak funguje vyhledání iPhonu v praxi (Zkušenosti)

Jednou z obrovsky užitečných funkcí služby MobileMe je schopnost najít, zobrazit na mapě a následně zabezpečit váš ztracený iPhone nebo iPod touch. Funguje však tato funkce v praxi tak, jak deklaruje?

Funkce Find My iPhone (česky Najdi můj iPhone) je jednou ze součástí služby MobileMe, ke které získáte přístup po zaplacení ročního členského příspěvku. Tato funkce funguje jako bezpečnostní pojistka při ztrátě vašeho telefonu a může vám jej pomoci nalézt, poslat na něj zprávu, vzdáleně zablokovat nebo zcela vymazat (ano, tímto způsobem Apple vzdáleně vymazal obsah iPhonu 4 odcizeného v pivním baru před několika měsíci).

Základní rozhraní je velmi přehledné: ve sloupci u levého okraje okna webového prohlížeče vidíte seznam svých přístrojů, které máte s příslušným účtem spárovány. Pokud u přístroje svítí zelená tečka, je zapnut a podařilo se jej najít; červená tečka naopak značí vypnutý a nedostupný přístroj. Pokud kliknete myší na zelený přístroj, uvidíte jeho polohu na mapě.

K dispozici máte tři možnosti, co se ztraceným telefonem nebo iPodem touch provést: můžete na něj poslat zprávu, zablokovat jej čísleným kódem a nebo zcela vymazat veškerý jeho obsah. Pokud jste při hledání telefonu neúspěšní, zkuste na něj poslat zprávu a požádat nálezce, jestli by vám přístroj nevrátil. Poslání zprávy má také jinou výhodu: pokud zaškrtnete patřičnou volbu, bude přístroj po dobu dvou minut velmi pronikavě pískat – ano, je to skvělé, když telefon jen doma někde založíte a nevíte kam.

Na displeji se pak zpráva zobrazí společně se zvukovým signálem:

Druhou možností je telefon vzdáleně zamknout – teda nastavit u něj čtyř číselný bezpečnostní kód. Ten musíte pro jistotu zadat na počítači dvakrát, abyste omylem nezamkli přístroj nesprávným číslem. Nálezci (nebo zloději) tak zůstane v rukou stroj, do kterého se nedostane.

Úplně poslední možností, kterou jsem ale neměl odvahu a čas zkoušet, je kompletní vymazání obsahu telefonu – po povolení této funkce je smazáno vše v telefonu a ten je ve stavu, v jakém jste ho přinesli z obchodu a vyžaduje připojení k iTunes. Je to úplně krajní řešení – přišli jste sice o telefon nebo přehrávač, ale k vašim datům a službám se nikdo nedostane.

Funkce Find My iPhone funguje podle očekávání a především s novým iOS 4 se neuvěřitelně zpřesnila lokace především u iPodů touch, které nedisponují vestavěným GPS přijímačem. Mnoho uživatelů tvrdí, že právě funkce Find My iPhone dokázala zdůvodnit investici do nákupu MobileMe jako oprávněnou. Navíc v App Store najdete také stejnojmennou aplikaci, s jejíž pomocí můžete ztracený telefon hledat přímo v terénu s jiným iPhonem v ruce a třeba i pronásledovat zloděje v pohybu.

[HTML2]

62 komentářů: „MobileMe: jak funguje vyhledání iPhonu v praxi (Zkušenosti)

  • avatar
    07. 12. 2010 (13:59)
    Trvalý odkaz

    Chtěla bych se zeptat, dnes mi ukradli iPhone 3GS, asi není možné dohledat mobil i bez této aplikace, že? :(

  • avatar
    30. 10. 2012 (09:01)
    Trvalý odkaz

    Chtel bych se zeptat je mozne ,ze policie najde Iphone 4 S kdyz je vypnuty ve Velke Britaniy jakou mam sanci ho ziskat zpet. Je mozne ,ze vydava satelitne signal kdyz je vypnuty. diky za odpoved.

  • avatar
    03. 04. 2013 (14:09)
    Trvalý odkaz

    Zajímalo by mne jestli aplikace Find my iPhone lokalizuje telefon v případě, kdy zloděj vymění simky. Neboli zda ta aplikace používá k lokalizaci pouze GPS a vyhledává pak telefon dle IMEI, nebo zda je vyhledávání vázáno pouze na simku.

    • avatar
      03. 04. 2013 (15:34)
      Trvalý odkaz

      Když vymění simky: ano, lokalizuje.

      Lokalizace není na simku ani na imei, ale na Apple ID účet. Pokud jej přeregistruje na svůj (tedy je iPhone bez hesla nebo mu udělá factory reset), již vyhledat nepůjde…

  • avatar
    03. 07. 2013 (07:22)
    Trvalý odkaz

    Ahoj zeptam se kdyz si nekdo preinstaluje sw na ipodu touch da se take stale najit a nebo mam uz smulu

Komentáře nejsou povoleny.