Nový bílý MacBook: podrobná recenze

Nejnovější bílý MacBook od společnosti Apple byl velmi příjemným oživením v portfoliu levných notebooků tohoto výrobce. Jde opravdu o další výrazný posun Macbooků směrem vpřed nebo jde v případě Unibody White jen o nezbytný facelift?

Vyznat se v současné nabídce přenosných počítačů Apple není vůbec složité. Ve skutečnosti jsou pouze dvě: základní určená pro běžné domácí uživatele, a profesionální určená – jak jinak – pro profíky. Vzájemně je rozeznáte bez problémů: zatímco stroje v základní řadě se nazývají jednoduše pouze MacBook, profesionální jsou označeny značkou MacBook Pro. Snadné, že? Pokud byste si to stále nemohli zapamatovat, stačí si uložit do paměti, že základní řada nabízí modely s plastovým tělem a řada profesionální pak nabízí celohliníkové šasi.

Testovaný MacBook tedy patří do základní kategorie. Je k dispozici pouze ve velikosti 13,3“ a v několika výkonových variantách. My jsme měli pro test k dispozici tu základní.

Když plast je jako kov

Apple byl velmi úspěšný s konstrukční metodou Unibody, se kterou se můžete setkávat u hliníkových notebooků z vyšší řady. Tato metoda vychází z myšlenky vyrobit notebook pokud možno z jediného kusu materiálu, díky čemu získá maximální možnou pevnost i jednotnější a méně členitý tvar. Zatímco u hliníku bylo tohoto řešení dosaženo postupný odfrézováváním bloku hliníkového materiálu tak dlouho, až z něj zbyla pouze šasi notebooku, u plastového MacBooku je postup opačný: žádný materiál se zde neodebírá a celé tělo notebooku se odlijte hezky z jednoho kusu do připravené formy.

A je to na něm pekelně poznat. Přestože je nový MacBook plastový, dalo by se s ním bez úhony zabít bez toho, aby to na jeho těle nechalo větší stopy. Ve je dokonale pevné, nikde se nic prohne ani o milimetr – a to i v případě, když na něj zatlačíte vší silou. A to jak ze strany kláves a touchpadu, tak i ze strany spodní. Stejně je pevné také víko displeje, za jehož roh můžete notebook bez obav o jeho zlomení zvednout. Apple zkrátka dokázal, že plastové šasi se nutně nemusí rovnat rozvrzanému chatrnému stroji.

[flashvideo filename=“http://m.podshow.com/media/21228/episodes/198861/superappleshow-198861-11-23-2009.mp4″ width=590 height=327 /]
Máte iPhone nebo iPod touch? Přehrajte video přímo v něm!

Chápu, že předchozí odstavec může vypadat jako jablečná propaganda, ale opak je pravdou. Mechanické provedení je totiž opravdu příkladné a zkrátka se to nedá popsat, to se musí vyzkoušet.

A to jsme ještě nehovořili o spodní straně notebooku. To sice vypadá jako také plastové, ale nenechte se mýlit. Ta je tvořena jediným kusem hliníkového plechu, které je drženo osmi malými šrouby. Pod jejich povolení získáte bezproblémový přístup k baterii, pevnému disku i pamětem: přičemž touto operací pochopitelně nepřicházíte o záruku a můžete si je měnit dle libosti. Spodní strana je navíc potažena tenkou vrstvou pryžového materiálu, díky kterému sedí MacBook na stole jako přibitý.

A to především v zátěži: pokud ho totiž jen tak lehce posouváte po stole, posunete jím. Když ale na něj položíte ruce (na práci) a přenesete váhu na zápěstí, tak se přitiskne k ploše stolu a ani se nehne, na rozdíl od starého modelu, který se dal do pohybu.

Přečtěte si kompletní několikakapitolovou recenzi na stránkách magazínu ExtraNotebook.cz!

13 komentářů: „Nový bílý MacBook: podrobná recenze

Komentáře nejsou povoleny.